У понеділок, 26 листопада, Верховна Рада ухвалила рішення про уведення воєнного стану у зв'язку з агресією Росії у Азовському морі.

Верховна Рада
Верховна Рада

Після цього рішення стало відомо про те, що російський президент Володимир Путін провів переговори з німецьким канцлером Ангелою Меркель за ініціативою німецької сторони.

Про це повідомляють російські джерела.

У ході бесіди обговорювалася ескалація на Азові, яку Путін назвав "провокаційними діями української сторони" і "грубим порушенням норм міжнародного права її військовими кораблями".

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми
Показати ще

Меркель і Путін
Меркель і Путін

Окрім того Кремль висловив "серйозну заклопотаність" з приводу приведенням ВСУ у повну бойову готовність і введенням воєнного стану.

Путін заявив, що "українське керівництво несе всю повноту відповідальності за створення ще однієї конфліктної ситуації і пов'язані з цим ризики". На думку російської сторони, це пов'язано з передвиборчою кампанією в Україні. Також він закликав Берлін "вплинути на Київ".

Путін
Путін

Нагадаємо, Верховна Рада проголосувала за введення воєнного стану з 9:00 28 листопада 2018 на 30 діб на територіях областей, що прилягають до українсько-російського кордону, до Чорного і Азовського морів. Підтримало 276 депутатів.

Зранку 25 листопада три українські військові кораблі направлялися з Одеси до Маріуполя. Їхнє попередження про перетин Керченської протоки російські прикордонники начебто не отримали.

Росіяни розцінили це як перетин кордону. Кораблі ВМС РФ спробували заблокувати українців, один з кораблів протаранили. Росія закрила Керченcьку протоку для проходу будь-яких кораблів. У небо підняли вертольоти та штурмовики.

Раніше Знай.uа писав про те, що Президент США Дональд Трамп прокоментував ситуацію в Керченській протоці, під час якої були поранені українські моряки.

Трамп зробив свою заяву журналістам, виходячи з Білого дому, повідомляє Reuters.

"Нам не подобається, що відбувається", - заявив він.

Трамп зазначив, що сподівається на поліпшення ситуації.

Також Знай.uа повідомляв, що члени екіпажів кораблів ВМС України, захоплені Росією в Азовському морі, зараз допитуються російськими слідчими.