Ситуація навколо Кримського мосту та атака на українців у Керченській протоці не лишилися непоміченими у світі. Більшість авторитетних міжнародних видань вже висловилися з цього приводу. Думки трапляються різні, але більшість сходиться на одному: Путін та його армія відкрито перейшли межу, схвалення чекати не доводиться.

Воєнний стан в Україні: реакція світу

Зокрема, про обстріл українських бойових суден вперше заговорили в Independent:

"Після неспокійної неділі у водах біля Кримського півострова склалося враження, ніби Росія зробила велику ставку і програла. Яку б локальну військову перевагу Росія не отримала від військової конфронтації з Україною, наслідки виявилися масштабнішими. Санкцій, до того ж серйозних, стане більше, і це вплине на економіку країни і її валюту", - пророкують у виданні.

Популярні новини зараз
Травень буде дуже важким для українців, але 2 знакам Зодіаку пощастить: хто ці щасливчики "Війна на території росії": відомий астролог назвав час, коли Україна відчує мир Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома В Україні сигарети, алкоголь та паливо продаватимуть за новими правилами: що зміниться
Показати ще

Крім того, адекватне сприйняття ситуації, як бачимо на Заході присутнє, адже у примарні версії Кремля, добряче розбавлені пропагандою, вже ніхто не вірить.

Натякають на організоване перехоплення і заздалегідь сплановану провокацію. Точно так само думають і наші дипломати:

"Є кілька причин, з яких Росія могла вирішити діяти зараз, а не місяць тому, коли українські кораблі вже проходили через протоку. Кремль міг так відреагувати на дві важливі річниці в Україні — революцію на Майдані 2013—2014 років і Голодомор 1932—1933 років, коли мільйони українців померли від голоду, як прийнято вважати, з вини радянського керівництва. Підштовхнути Кремль могла і заява Заходу про підтримку України та обіцянки посилити її військового підкріплення. Третя причина — турбуючись про рейтинг президента Путіна, який знижується, його адміністрація могла знову використовувати українську "страшилку".

В свою чергу The Guardian додає: у самий розпал конфлікту лідер США Дональд Трамп не відреагував на цей інцидент, але написав у соціальних мережах чітко – Європа не виконує свої зобов'язання перед НАТО, і що вона "повинна сплачувати свою справедливу частку заради військового захисту"

Австралійський сайт ABC News вважає, що в ситуації винна Росія.

"Настав час нагадати нам самим, що в Європі триває війна, про яку всі вже майже забули. Ми отримали лише попереджувальний сигнал. Доти, доки росіяни не забезпечать Україні свободу навігації, українські військово-морські сили залишаться розділеними на дві частини — одні кораблі перебуватимуть в Азовському морі в Маріуполі, а інші — в Чорному морі, в Одесі. Сьогодні одна частина українського флоту не має можливості підтримати іншу. Небезпека для Києва полягає в тому, що будь-яка спроба відновити контроль на сході країни може спровокувати ще сильнішу військову відповідь Москви. Саме так все відбувалося в минулому. А будь-яка контратака може означати втрату нових територій, разом із життєво важливим портом в Маріуполі".

Пізніше польське видання Polityka стверджувало, що блокування доступу українських суден до Азовського моря — чергова спроба Росії привласнити українські території.

"Якщо Азовське море після подій минулого тижня буде під російським контролем, для Заходу це стане ганьбою".

Французька газета Le Monde у своїй статті "Росія захопила три українських кораблі в Чорному морі" пояснює, що Україна намагалася "розтиснути лещата для своїх двох великих портів в Азовському морі — Бердянська та Маріуполя — після відкриття в травні Керченського мосту в Криму, анексованому Росією".

Дивіться: подробиці про запровадження воєнного стану в Україні

Нагадаємо, юристи розповіли, що чекає на росіян після запровадження воєнного стану в Україні.Як повідомляв "Знай.ua", у мережу злили фото бойового українського катера, атакованого Путіним. Також "Знай.ua", українцям показали, як депутати ввели воєнний стан.