Одне з найдивовижніших місць на нашій планеті – Ангола. Тут, на південно-заході країни, збереглися дикі і самобутні племена, в існування яких складно повірити.

Найдавніша етнічна група банту живе на цій території ще з перших століть до нашої ери. Банту були більш розвиненими племенами – вони вже вміли робити посуд з глини, обробляти метал, а також могли обробляти землю. І зараз, в тих краях, яких не торкнулася цивілізація, їх розвиток досі залишилася приблизно на тому ж рівні.

В Анголі досі живе безліч різновидів банту, і у кожного племені – свої особливості. Про, які ми і розповімо.

Мукурока

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Мукурока — одна з найперших різновидів банту, що прийшли сюди багато століть тому. Представники племені мукурока дуже витривалі і відмінно переносять тутешній пустельний клімат.

Однак їх культура майже забута, адже вони на території Анголи практично найдавніші.

На південно-заході вони стали перемішуватися з племенем мукусі, яке етнічно не відноситься до банту, тому людей, які мають яскраво виражені риси предків, залишилося мало.

Хімба

Велика частина хімба живуть в Намібії, але в Анголі теж можна зустріти представників цього дуже дивного племені.

У племені хімба існує традиція, за якою митися можуть тільки чоловіки. Це пов'язано, в основному, з тим, що в цій частині Анголи катастрофічно не вистачає води.

Проте, жінки ж замість купання придумали собі щось на зразок лазні: вони кладуть у миску з гарячим вугіллям листя і гілки комміфори, накриваються тканиною і сидять під паром до тих пір, поки не вийде бруд. Після очищувальних процедур чоловікам і жінкам доводиться покривати себе ритуальною сумішшю заново.

Своє тіло представники цього племені покривають сумішшю жиру, попелу, охри і смоли. Це одночасно і захист від палючих сонячних променів, і спосіб збереження вологи в організмі, і своєрідний крем, який оберігає від комах, ну і, звичайно, давній звичай, що має сакральний сенс.

Велика увага Хімба приділяють прикрасам. Навіть немовлятам надягають на шию намиста з перлів, а вже дорослі і зовсім обвішують себе намистом і браслетами, не економлячи.

В одязі й прикрасах велике місце приділяється черепашок та виробів з міді.

Оселі народ будує з молодих дерев, пов'язуючи їх конусоподібно і обмазуючи зверху гноєм і брудом. У підсумку виходить коричневого кольору півсфера з загостреним верхом.

Мукубал

У цього племені взагалі дуже багато дивних звичаїв.

Незважаючи на те, що ці дикі представники народності гереро ведуть напівкочовий спосіб життя і розводять худобу, в їжу вони вживають в основному курку, яйця, кукурудзу і злаки.

А от рибу в цьому племені їсти заборонено, оскільки, за стародавнім переказом, багато років тому вона врятувала їх вождя, захопленого португальцями.

У мукубальців поширене багатоженство і одночасно – шанування жінки. Однак, місцеві жінки традиційно висмикують собі нижні зуби, а передні – заточують. А вже капелюхи, які носять жінки цього племені, взагалі приголомшують!

Інша традиція: до появи первістка подружжя не мають права розмовляти один з одним в присутності сторонніх.

Або чоловік може купити собі дружину, розраховуючись за неї коровами, чим молодша дружина – тим більше корів доведеться віддати.

Мвіла

Представники напівкочевного племені мешкають в південній частині Анголи. Мвіла розводять худобу, вирощують пшеницю, а також тримають пасіки, оскільки регулярно вживають мед.

Як і у багатьох африканських племен, у мвіла поширене багатоженство. Дорослі дівчата мвіла до самого весілля змушені носити традиційні солом'яні "нашийники", щедро покриті глиною.

Ставши заміжньою дамою, дівчина в урочистій обстановці позбавляється свого "нашийника" - тепер вона зобов'язана носити багаторядне намисто.

Представниці прекрасної статі обмазують своє волосся спеціальною пастою з вохри, тваринного жиру і гною. Поверх цієї суміші вони носять намиста, черепашки і будь-які інші предмети, які вважатимуть красивими.

Нагадаємо, про цих аборигенів згадував ще Марко Поло у своїх записах. Сентинельців він описав, як "Найкровожерливіше плем'я, яке доводилося бачити".

Як повідомляв портал "Знай.uа", Хопі населяли Америку з давніх часів і організовували перші поселення на території сучасного штату Арізона.

Також "Знай.uа" писав, якими були мода, побут і розваги етруської цивілізації.