НБУ запросив в українських банків інформацію по банкноті €500. До 14 січня вони повинні відзвітувати, чи обмінюють вони такі купюри.

Цю інформацію оприлюднили в телеграмі НБУ №50-0006/393.

Згідно з даними Національного банку, Європейський Центробанк зупинив випуск банкнот номіналом €500 першої серії, запущеної в обіг у 2002 році. З 27 січня 2019 року відразу 17 з 19 національних центробанків зони євро більше не будуть випускати п'ятисотки. Виняток становитимуть тільки німці та австрійці — Deutsche Bundesbank і Oesterreichische Nationalbank. Хоча вже випущені в обіг €500 — залишаться платіжним засобом і будуть прийматися до оплати.

У той же час, в Нацбанку уточнили, що європейські п'ятисотки курсують і в Україні: повинні обмінюватися нашими банками, прийматися для поповнення рахунків, вирушати в якості грошових переказів. Про всі нюанси розповів фінансовий аналітик Василь Невмержицький:

Популярні новини зараз
Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Всі дані передадуть до податкової: доведеться заплатити за кожен метр Кого не мобілізують до армії: перелік професій Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

"Європа поступово відмовляється від свого найбільшого номіналу. Наприклад, в Голландії його взагалі не приймають. В інших країнах ЄС пред'явлення €500 вганяє продавців в шок, ними користуються в основному в банках при великих операціях. Як тільки ти висуваєш великий номінал — тобі задають питання про походження цих грошей, це вже елемент фінансового моніторингу. Європейські правоохоронці з'ясували, що ним найчастіше користуються злочинці і податкові оптимізатори, бо від п'ятисоток поступово відмовляються. Найпопулярніші в Європі — це €50 і €100".

Поки в Україні обороту п'ятисоток ніхто не перешкоджає. Проте з часом проблеми все-таки можуть виникнути, тому українцям не рекомендують приймати €500. Завжди краще приймати євровалюту за €50-100.

"П'ятисотки вже приймають з великим скрипом і розпитуваннями, а далі ситуація може ще сильніше погіршуватися. І якщо в українських банків будуть виникати проблеми зі здачею великих номіналів в європейських банках-кореспондентах, то вони цілком можуть ввести спеціальну комісію. Наприклад, обмінювати в касі €500 з комісією 2%. Що, звичайно, невигідно людям. Тому спочатку краще мати справу з дрібними номіналами". Василь Невмержицький

Як повідомляв раніше портал Знай.uа, новим законом України про валюту передбачили заходи, які будуть вводитися в дію поступово.

Раніше портал Знай.uа писав, що в Україні по-новому будуть перевіряти бізнес і реєструвати безробітних.