У Путіна знову спливла тема постачання російської води до Китаю.

Володимир Путін
Володимир Путін

Про це повідомляють російські ЗМІ.

У повідомленні підкреслюють, що якщо раніше йшлося про отримання води з Байкалу, то тепер мова йде про "надлишки" на Алтаї.

"Наразі товарообіг Росії і КНР зростає шаленими темпами, проте при цьому Росія багато в чому залишається сировинним придатком. Крім вуглеводнів, в Китай продається деревина, передається в оренду земля, все частіше піднімається тема продажу води. Ситуація з "рятуванням" Алтаю від паводкових "надлишків" складається дивна - на цей рахунок поки немає яких-небудь міжурядових угод, а займається проектом китайське суспільство звернулося за підтримкою безпосередньо до прем'єр-міністра країни Дмитра Медведєва", - йдеться у повідомленні.

Популярні новини зараз
Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Наразі загальний дефіцит прісної води в Китаї становить 70 млрд куб. м, а в СУАР - не менше 12-15 млрд куб. м. У матеріалі РБК вказується, що проект, який передбачає поставку 70 млн кубометрів води з Алтайського краю в Китай, пропонувався до обговорення ще в травні 2016 р Китайські експерти вважають, що безпечним для екосистеми буде перекидання 1% вод, тобто, приблизно 600 млн кубометрів. Однак, в представленому ними ж проекті зазначаються значно більші обсяги - 600-700 млн планується задіяти в першій черзі водоводу, яку пропонується побудувати до 2026 р До 2040 р може бути побудована друга, і таким чином, з Алтайського краю в Китай через Казахстан може поставлятися вже 1,8-2,4 млн кубометрів. Бюджет першого етапу проекту - від $ 10,3 млрд до $ 13,4 млрд. Бюджет другого етапу (з 2027 по 2040 г.) - до $ 70-75 млрд.

"Росія від реалізації може отримати "фінансові переваги, а також модернізацію системи водопостачання Алтайського краю, зниження шкоди від паводків, завантаження потужностей постачальників і підрядників і доступ до сучасних агротехнологій" - йдеться в листі, направленому Дмитру Медведєву.

Однак екологи відзначають, що сама тема надлишків видається досить сумнівною:

[quote author=""]"У природі надлишків взагалі немає, якщо ми щось маємо, це не надлишки, їх буде не вистачати далі

Нагадаємо, для того, щоб підписати мирний договір між Японією і Росією "дуже сильно заважає" факт підтримки японською владою режиму санкцій відносно Москви.

Як повідомляв раніше Знай.ua, прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе озвучив Путіну умови, за якими можливе підписання мирного договору між державами.

Також Знай.ua писав про те, що умов для укладення мирного договору з Японією, з питання Курильських островів, практично немає.