В Пекіні, який давно став високотехнологічним містом, проживає мадам Чжао, яка стала свого роду місцевою пам'яткою і жертвою багатовікової жорстокої традиції —перебинтовування ніг.

Як і сотні інших тисяч китайських дівчаток, щодня мадам Чжао, якій 92 роки, починаючи з п'ятирічного віку, накладала шари бинтів на пальці ніг, щоб вони прийняли форму "золотих лотусів", як називали цю процедуру місцеві, пише Daily Mail.

У період з X до XX віки кожна китайська жінка повинна була пережити деформацію ступень, якщо хотіла відповідати тодішнім уявленням про красу.

Мадам Чжао тримає в руках спеціальне взуття для золотих лотусів

Жорстоку традицію скасували лиши у 1912 році після вигнання імператорської сім'ї.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Мадам Чжао живе в селі в районі Сюн'ї на околиці Пекіна. Вона любить палити тютюн з традиційної стеблової трубки і кататися на своєму триколісному велосипеді по околицях.

Але вона також є однією з останніх літніх жінок в країні, які на собі відчули дикий звичай бинтування ніг, тому її ступні взяли незвичайну форму.

Мадам Чжао курить тютюнову суміш

Дивно, але колись мільйони жінок мріяли пройти цю болючу процедуру, тому що крихітні ступні не тільки гарантували міцний шлюб, але і викликали повагу з боку сім'ї та суспільства.

Стародавні китайці також вірили, що крихітні ніжки можуть допомогти задовольнити чоловіків в спальні у феодальну епоху.

Китайський письменник XVII століття Лі Юнь у своїй праці "Нотатки про дозвільне задоволення" пише, що такі жіночі ступны "надзвичайно сексуальні" і "чарівні", а чоловік переживе "карколомний" досвід, просто доторкнувшись до них.

З іншого боку, жінки, у яких ступні звичайних розмірів, будуть вважатися "занадто мужніми", "занадто сильними" та "недостатньо витонченими".

Золоті лотусы. Кінець XIX століття.

Ідеальна нога повинна була не перевищувати 7 сантиметрів у довжину. Це і є "золоті лотоси". Стопа довжиною в 10 см називалася "срібний лотос", якщо ж довжина перевищувала 10 см — "залізний лотос".

Існує кілька теорій про те, чому в Китаї перебинтовані ноги називають "ступнями лотоса".

По-перше, як вважали древні китайці, ідеально пов'язана нога повинна нагадувати закриту квітку лотоса — пальці ніг жінки повинні бути спрямовані вперед, а інші пальці ніг — заховані під підошвою.

Золоті лотусы

Для цього дівчата повинні були носити пов'язку до підліткового віку, щоб бути впевненими, що їх "ноги лотоса" будуть відповідати стандартам.

Крім передбачуваної естетичної мети, пара "ніжок лотоса" свідчили про вірностб жінки своєму чоловікові. Вважалося, що через те, що вона не зможе швидко бігти з крихітними ніжками, їй буде важко завести роман або втекти від чоловіка.

У минулому китайські жінки могли показувати свої "золоті лотоси" тільки чоловікам. Але в останні роки все більше літніх жінок демонструють журналістам і фотографам незвичайну фізичну особливість звичаю.

Дивіться також: Секрети Стародавнього Китаю

Нагадаємо, в гірської районі Індонезії живе народність тораджі, яка муміфікує тіла померлих і піклується про них ніби вони живі.

Як повідомляв портал "Знай.uа", незвичайне святкування Нового року або "Свята весни" пройшло на південно-заході Китаю в минулий четвер.

Також "Знай.uа" писав, дівчата по всій земній кулі виставляють свої профілі фотографії топлес, прикриваючи груди фруктом.