У США через повінь затопило велику військову базу "Оффат" в штаті Небраска, де знаходяться так звані американські "літаки судного дня".

Про це повідомив командувач 55-м авіакрил Військово-повітряних сил США полковник Майкл Маніон в Facebook, пише Рoliteka.

Повінь сталася ще 15 березня. За три дні базу затопило майже на третину.

З 200 будівель авіабази повністю затоплені 30, в тому числі ангар з літаками E-4B, штаб 55-го авіакрила, сховища авіаційного палива, ремонтна майстерня та кілометр злітно-посадкової смуги.

Популярні новини зараз
"Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються Тарифний "сюрприз" для мешканців багатоповерхівок: травневі платіжки заберуть ще більше грошей ПриватБанк звернувся до власників пенсійних карток: як уникнути затримок із виплатами Не дуже "стародавня", але безбожно дорога: як виглядає монета в 50 копійок, яка може озолотити
Показати ще

Рівень води досягає трьох метрів. Дев’ять з 33 базуються в "Оффаті" літаки-розвідники перегнали на інші аеродроми, інші відбуксирували на сухі стоянки, евакуйовано понад 20 будівель, 60 в тій чи іншій мірі пошкоджені через потоп. Військові продовжують боротися з водою за допомогою десятків тисяч мішків з піском та інших штучних огороджень, пишуть джерела.

Рівень води піднявся через снігопад і зниження тиску повітря.

Варто підкреслити, що в "Оффаті" розташовується штаб-квартира Стратегічного командування Збройних сил США (STRATCOM). Воно об’єднує стратегічні ядерні сили, сили протиракетної оборони і космічні сили.

Це місце було вибрано американцями після Другої світової війни не випадково: воно знаходиться за межами дальності польоту радянських важких бомбардувальників, які могли нести ядерну зброю.

"Оффат" є місцем постійної дислокації "літаків судного дня" Boeing E-4B Nightwatch – повітряних командних пунктів. Їх всього чотири на озброєнні ВПС США, один з них завжди повинен бути готовий до вильоту в протягом декількох хвилин.

Boeing E-4B Nightwatch призначені для президента, міністра оборони та інших членів вищого керівництва США на випадок початку ядерної війни, в якій наземні структури управління будуть зруйновані або пошкоджені. E-4B можуть перебувати в польоті цілий тиждень за умови дозаправки в повітрі, а все обладнання на борту захищено від ядерного вибуху.

Нагадаємо, Сполучені Штати Америки активно обговорюють з урядом Анджея Дуди створення постійної американської військової бази на території Польщі.

Як повідомляв раніше Знай.ua, США суттєво збільшили фінансову допомогу Україні. У 2019 році країна отримає майже 700 мільйонів доларів.

Також Знай.ua писав про те, що Канада і Сполучені Штати Америки для термінового перехоплення двох російських стратегічних бомбардувальників-ракетоносців Ту-160, які нахабно увірвалися в канадську зону ідентифікації ППО, підняли в небо військову авіацію.