Рік тому на тлі протестів прем'єр Вірменії Серж Саргсян пішов у відставку. Що змінилося в країні при новому главі уряду Пашиняне, і які плоди принесла революція, пише DW.

Після відходу Саргсяна і його уряду у відставку депутати парламенту 8 травня 2018 року обрали прем'єр-міністром Нікола Пашиняна. Був сформований новий кабінет міністрів, а вже 1 листопада парламент оголосив про саморозпуск. Новий уряд ініціював позачергові парламентські вибори, на яких блок Пашиняна "Мій крок" набрав понад 70 відсотків голосів. Колишня правляча партія не зуміла подолати навіть прохідний бар'єр в 5 відсотків. І якщо в старому складі парламенту у блоку Пашиняна було тільки 9 мандатів, то тепер у нової влади абсолютна більшість - 88 портфелів. Нікол Пашинян очолив виконавчу владу, отримавши повну підтримку своїх ініціатив з боку законодавчої влади.

У країні почалася боротьба з такими негативними явищами, які асоціювалися в суспільстві зі старою владою, як корупція, монополія на імпорт товарів, влада олігархів, фальсифікація виборів. Вже перші кроки показали, що влада налаштована рішуче - були порушені кримінальні справи і почалися розслідування стосовно родичів колишнього президента і прем'єра Саргсяна, екс-прем'єра Абрамяна, ряду міністрів, губернаторів, генералів, депутатів. А перші ж вибори, при новій владі - Рада старійшин Єревану і в парламент - практично ні в кого не залишили сумнівів у їх прозорості.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

"Системна корупція вже подолана в її головному - "центральному" ланці, по багатьом корупційних справах заведені кримінальні справи, повернуті в державну казну десятки мільйонів доларів, розслідування тривають і, знаючи про масштаби, очікується, що в майбутньому будуть заведені нові", - розповідає експерт Інституту міжнародних відносин і безпеки Рубен Меграбян.

В числі важливих досягнень нового уряду експерт називає запровадження перехідного правосуддя не в збиток діючої судової системи і підготовку законопроекту "Про конфіскацію незаконно нажитого майна".

Проте зараз спостерігається деяке розчарування в суспільстві, головним чином, пов'язане з темпами реформ. Політику Пашиняна як і раніше, підтримує більшість населення країни, але якщо декларована "економічна революція", боротьба за незалежність судів, інвестиції в економіку, відкриття нових робочих місць і реальне поліпшення життя населення не стануть відчутними, уряд втратить цю підтримку.

Нагадаємо, у середу, 8 травня, новообраний президент України Володимир Зеленський зустрівся з міністром закордонних справ Канади Христею Фріланд.

Як повідомляв портал Знай.ua, інавгурацію Зеленського можуть перенести.

Також Знай.ua писав, член команди Володимира Зеленського, військовий експерт Іван Апаршин заявив, що готовий очолити Міністерство оборони.