Ці давні племена попри все намагаються зберегти свою культуру та самобутність. Тут жінки знаходяться у центрі суспільного життя, від матері до доньки передають сімейний спадок. А приналежність до клану визначається через відносини з жінкою. Таке явище називається "матрилінійність". Про це повідомляє Newsweek.

Ми розповімо про 5 дивовижних племен, які дотримуються матріархального устрою.

Мінангкабау, Західна Суматра, Індонезія

Культура унікальна тим, що поєднує іслам з адатом – традиційними домусульманськими звичаями, до яких входить і матріархат. Це напевно найбільша матрилінійна спільнота у світі. Чотирьохмільйонний народ ставить жінок на чолі сім’ї, хоча політичними і духовними лідерами частіше виступають чоловіки.

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними
Показати ще

Керуючи різними сферами, подружжя зазвичай приймають рішення на рівних. Жінки можуть усунути від влади чоловіка, якщо він не виконує свої обов’язки.

Жінки передають свої будинки і землі донькам, у той час як чоловікам не забороняється заповідати гроші синам.

Мосуо, Китай

На березі озера Лугу в південно-західному Китаї проживає один з найбільш відомих матрилінійних народів світу – мосуо.

Чоловіки мосуо відповідальні за управління в політичній сфері, жінки – в усьому іншому. Жінка керує бізнесом, і саме вона вважається головою сім’ї. Найбільш впливова людина в родині – бабуся.

Звичних для європейця шлюбів мосуо не практикують.Жінка може обрати одного чи декількох партнерів, не побоюючись осуду. Діти залишаються з матір’ю, а від чоловік може приймати участь тільки якщо сам цього бажає.

Акан, Гана і Кот-д’Івуар

Після народження діти стають частиною материнського роду, і зі зміною чоловіка-партнера завжди залишаються з матір’ю. Головою роду вважається чоловік, але спадок передається по лінії матері, і чоловік повинен передавати в її розпорядження увесь спадок, накопичений упродовж життя.

Брібрі, Коста Ріка

Близько 10 тисяч брібрі живуть у заповіднику в провінції Лімон, Коста-Ріка. Як і у випадку з мосуо, голова роду – бабуся. Вона відповідальна за передачу традицій і звичаїв молодому поколінню. Земля, дуже цінна для брібрі, успадковується тільки від матері донькою.

Однак, культура племені перебуває в небезпеці. Засилля американського виробника і дистриб’ютора бананів Chiquita в регіоні призвело до збільшення попиту на чоловічу працю, а це вступає у пряме протиріччя з традиціями спільноти брібрі. Для жінок робота по збору бананів занадто небезпечна і виснажлива, що призводить до поступового відсування жінки на другий план в економічній сфері.

Наговісі, Нова Гвінея

Народ проживає на острові Південний Бугенвіль. Центральне місце в їхній культурі посідає сад. Свої дорогоцінні сади матері передають у спадок донькам, а також саме жінки несуть відповідальність за забезпечення продовольством усього клану.

Шлюб у племені не закріплюється законом. Зазвичай він вважається укладеним, якщо жінка запрошує чоловіка допомогти в саду, і пара спить в одному будинку.

Нагадаємо, як давні племена Саудівської Аравії зруйнували всі стереотипи.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у провінції Сухрет, що знаходиться на сході Непалу проживає плем'я, яке живе практично так само, як і сотні років тому.

Також "Знай.uа" писав, Мурсі поклоняється демону смерті, який, як вони вважають, укладений в кожній людині. Все життя племені пов'язане з магічними ритуалами.