Важко посперечатися, що в сучасному світі одна з найбільших радостей відпочинку за кордоном – можливість задокументувати з усіх ракурсів відвідини кожної пам'ятки за допомогою фотоапарата або камери свого смартфона. Однак все частіше вводять заборону на фотографування в різних музеях, релігійних об'єктах та поблизу популярних серед туристів місць. Журнал The Insider підготував список найпопулярніших туристичних точок, де вам не варто навіть намагатися діставати свої камери, якщо ви не хочете проблем з законом.

Відзначимо, що в багатьох музеях світу досі вітається аматорська зйомка, тільки якщо це не спеціальна виставка або демонстрація якоїсь рідкісної колекції. Проте все більше туристичних місць по всьому світу забороняють відвідувачам використовувати на своїй території спалаху, штативи і селфі-палиці, які, на їхню думку, дуже заважають оточуючим насолоджуватися красою самих пам'яток.

Ейфелева вежа, Париж

Впевнені, що ви зараз дуже здивовані, тому поспішаємо все роз'яснити. Вдень ви все ще можете фотографувати одну з найвідоміших веж у світі скільки вашій душі буде завгодно, при чому хоч для особистого, хоч для комерційного використання. А ось після настання темряви, коли Ейфелеву вежу висвітлюють тисячі вогнів, вона автоматично переходить у розряд художніх інсталяцій, захищених авторськими правами. Тому, щоб зняти унікальне світлове шоу на відео, вам буде потрібен спеціальний дозвіл, а якщо ви викладете фото нічної вежі у вогниках в свої соціальні мережі, його цілком можуть видалити на прохання правовласників.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Сикстинська капела, Ватикан

Будучи одним з найвідоміших місць у світі, Сікстинська капела приваблює безліч туристів зі всього світу. Тільки от гарні знімки на пам'ять тут їм зробити не вдасться, адже фотографувати всередині суворо заборонено вже більше 20 років. Можна було б припустити, що таке правило обумовлене релігією, але ні. Причиною заборони став договір з японською компанією, яка в 1997 році профінансувала реставрацію фресок епохи Відродження, а заодно отримала ексклюзивні права на проведення фото - і відеозйомки на території об'єкта. Майте на увазі, що по всій капелі виставлені охоронці, які пильно стежать за тим, щоб ви не зробили жодного кадру.

Пентагон, США

Розташований недалеко від Вашингтона, Пентагон був побудований в 1940-х роках і до цього дня є штаб-квартирою Міністерства оборони США. Але, незважаючи на унікальну красу і нетипову п'ятикутну форму цієї будівлі, існує заборона на її зйомку, цього разу з міркувань безпеки. Винятком є лише пам'ятний меморіал, який був відкритий в пам'ять про 184 жертв, загиблих 11 вересня 2001 року, коли викрадений терористами літак врізався в будівлю Пентагону.

Фреска «Таємна вечеря», Мілан

Якщо ви не встигли раніше сфотографувати шедевр Леонардо да Вінчі на свій фотоапарат, то й надалі такої можливості у вас вже не буде. Причиною заборони на зйомку стала гіперчутливість фарб до спалахів камер. Спочатку фреска була написана не на вологому тиньку, а на сухій стіні, тому вона почала руйнуватися вже через кілька років після завершення. І в наші дні робиться все можливе, щоб продовжити життя цього шедевру наскільки це можливо. Також відзначимо, що церква Санта-Марія-делле-Граціє, де знаходиться «Таємна вечеря», в принципі потрапити досить складно. Для цього необхідно заздалегідь записатися за кілька тижнів, а іноді і місяців, до приїзду в Мілан.

Тадж Махал, Індія

Мабуть, найпопулярніше туристичне місце у всій Індії. Знову ж варто уточнити, що зовні можна скільки завгодно фотографуватися на тлі Тадж Махала, а от всередині величного мармурового палацу зйомка категорично заборонена. Справа в тому, що там знаходиться усипальниця, і важко не погодитися з тим, що робити селфі на такому тлі – значить виявити неповагу. Суворі охоронці уважно стежать за туристами і іноді навіть перевіряють камери на наявність зроблених потайки фото всередині палацу. Тому ризикувати вам точно не варто.

Нагадаємо, найдивовижніші пам'ятки української архітектури, що дійшли до наших днів.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ці міста варто відвідати восени.

Також "Знай.uа" писав, ці міста Європи, які варто відвідати в грудні.