Емоційно нестабільний розлад особистості (ЕНРЛ) — це психічне захворювання, яке виникає в пізньому підлітковому і у ранньому дорослому віці.

Розлад може турбувати людину протягом усього життя і викликати серйозні проблеми у двох основних сферах: почуття власної гідності і відносини, повідомляє Health.

Найчастіше від ЕНРЛ страждають жінки, хоча експерти вважають, що багатьом чоловіків просто неправильно поставили діагноз.

Симптоми

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Люди з межовим розладом особистості відчувають постійні спалахи гніву з перепадами настрою, які можуть тривати годинами або днями.

Часто коливання настрою викликані подіями, які можуть видатись зовсім незначними для умовно здорової людини.

Наприклад, знайомий не передзвонив, так як був зайнятий, але людина з розладом починає накручувати собі, що причина в чомусь іншому і особистому.

Людина з ЕНРЛ може переконатися, що інша людина критикує і не любить її, а потім стане відверто ворожою, може навіть вступати в бійку.

Люди з межовим розладом особистості часто діють імпульсивно і навіть саморуйнівної.

Вони калічать себе, ведуть антисоціальний спосіб життя, займаються небезпечним сексом, вживають наркотики або алкоголь, або навіть намагаються покінчити життя самогубством.

Людям з цим розладом також не вистачає сильного почуття власної гідності. Замість цього вони беруть короткочасну ідентичність, яка відображає людей і обставини навколо них. Це означає, що їх цінності, цілі і думки можуть змінюватися примхи.

Причини

Ніхто точно не знає, що викликає межовий розлад особистості і, але, як у випадку з іншими фізичними та емоційними станами, справа, мабуть, в поєднанні генетики і навколишнього середовища.

Люди з сімейним анамнезом ЕНРЛ мають значно більше шансів захворіти. Однак, до щастя, генетична схильність не означає, що прикордонний діагноз неминучий.

Дослідження також показують, що у людей з розладом відбуваються зміни в мозку, особливо в тих областях, які контролюють імпульси та регулюють емоції, але не ясно, чи є ці зміни результатом або причиною ЕНРЛ.

Лікування

Людей з межовим розладом особистостіі іноді необхідно госпіталізувати на короткий період часу, як правило, коли вони поводяться імпульсивно або мають намір заподіяти собі шкоду.

Одна з основних проблем при лікуванні ЕНРЛ у тому, що пацієнт може раптово вирішити, що йому не подобається його терапевт і замкнутися. В лікуванні зазвичай використовуються антидепресанти.

Слід зазначити, що багато людей з ЕНРЛ також страждають іншими психічними розладами: депресією, тривогою або посттравматичним стресовим розладом.

Тим не менш, пам'ятайте, межовий розлад особистості — це не вирок. Тому при наявності вищевказаних симптомів постарайтеся швидше звернутися до фахівця.

Нагадаємо, антидепресанти, ПТСР та тривога збільшують ймовірність виникнення порушення поведінки під час швидкої фази сну.

Як повідомляв портал "Знай.uа" наскільки небезпечний поганий сон для немовлят

Також "Знай.uа" писав, що агресивна поведінка дітей може бути пов'язано з короткими списами певних мозкових хвиль.