Організація Об’єднаних Націй прийняла спеціальну резолюцію, приурочену 85-ій річниці Голодомору. Документ підтримали 38 країн світу.

У декларації йдеться, що кожен має право жити так, щоб підтримувати необхідний рівень здоров’я та добробуту. Документ також засуджує жорстоку політику “сталінського режиму”, зокрема примусову колективізацію та конфіскацію продовольства. Ця декларація – перша, у якій є інформація щодо засудження режиму Сталіна.

Одним із пунктів документа також є, що необхідно розсекретити архівні дані 1932-1933-их років. Це необхідно для розкриття причин трагедії, розуміння її наслідків та уникнення повторення такого в майбутньому.

Підготувала документ та стала ініціатором голосування Україна. Декларацію вражають офіційним документом Генасамблеї і вона буде поширена. Відзначають, що цього річ документ підтримала велика кількість країн світу. Зокрема, вперше до вшанування Голодомору приєдналася країна Латинської Америки – Чилі.

Популярні новини зараз
Побутовим споживачам пригрозили відключенням електроенергії: хто у "чорному списку" Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

“Дякуємо Республіці Чилі, яка першою і поки що єдиною з латиноамериканських країн приєдналася до Декларації ООН щодо 85-х роковин #Голодомору в Україні”, - заявив амбасадор України в Аргентині Юрій Дудін.

Починаючи з 2003 р., вшанування пам'яті жертв геноциду проти українського народу на рівні ООН відбувається кожні п'ять років. У США визнали Голодомор геноцидом українців і нагадали про те, як Сталін намагався знищити український народ. Саме це зараз намагається зробити сучасна Росія. При цьому всі плани у неї вже провалилися.

Нагадаємо, Москва атакувала США фейками проти визнання Голодомору геноцидом.

Як повідомляв "Знай.uа", в Америці підтвердили історичний факт.

Також "Знай.uа" писав, що на другій "батьківщині" українців відкрили меморіал жертвам Голодомору.