В уряді Польщі різко відреагували на пропозицію українського посла Андрія Дещиці відновити знищені українські пам'ятки на території країни. Про це розповів оглядач відділу міжнародної політики DT.UA Володимир Кравченко з посиланням на свої джерела в польському уряді.

За словами джерела Володимира Кравченка, у Польщі вважають, що український посол Андрій Дещиця перейшов червону риску, коли в ефірі місцевої радіостанції RMF24 заявив про те, що Україна надасть Польщі дозвіл на ексгумаційні роботи тільки після відновлення знищених українських пам'яток на території Польщі – в Пикуличах під Перемишлем і Монастирі біля Верхрата.

Андрій Дещиця

У той же час український посол визнав, що рішення заборонити ексгумацію на території України було емоційним рішенням Києва. Воно було прийнято після того, як в Польщі проігнорували знищення українських пам'яток. "У Варшаві заява Андрія Дещиця викликала огиду. Це оцінка не тільки керівництва МЗС, але й польського уряду", - зазначило джерело. "У Варшаві зростає розчарування Києвом, його підходами в політиці історичної пам'яті", - додало джерело.

За словами інформованого джерела, у Польщі заяву українського посла прийняли за своєрідний шантаж. "Варшава не буде розмовляти з Києвом на умовах шантажу. Насамперед з віце-прем'єром Павлом Розенком. Польща не довіряє українській стороні", - заявив співрозмовник.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Раніше повідомлялося, що в Чехії і Польщі думають про українців, і звідки взявся конфлікт. "Чехія не прийме жодного біженця, який переправляється в Євросоюз через Середземне море, тому що приймає людей з України", – так прем'єр-міністр Чехії Андрій Бабиш кінці серпня пояснив пресі небажання своєї країни брати участь у програмі Євросоюзу з релокації біженців з Азії та Африки. Висловлювання про прийнятих "тисячах українських біженців" вперше прозвучало в Польщі під час парламентської кампанії 2015 року.

Українці в Чехії

Нагадаємо, українки покращують демографічну ситуацію в інших країнах, зокрема, в Польщі.

Раніше портал "Знай.uа" повідомляв, що Клімкін назвав головну проблему паспортного скандалу з Угорщиною.

Також портал "Знай.uа" писав, що на польсько-українському кордоні щось відбувається.