До старту головної події цієї весни залишається менше двох діб. Та поки одні із нетерпінням чекають дня виборів, інші обговорюють побоювання щодо виникнення ймовірних надзвичайних ситуацій на дільницях. Тож, які заходи безпеки заплановані на 31 березня в столиці та куди звертатися у разі виявлення підозрілих дій, дізнавалися Знай.ua.

Відмінили відпустки та залучать максимум підрозділів

Київські копи активізувалися вже на початку цього тижня – з понеділка поліція переведена на посилений режим несення служби.

" У нас скорочені і відмінені відпустки та відрядження. Весь особовий склад підрозділів, які в штатному режимі несли службу, не пов’язану з охороною громадського порядку, також будуть задіяні. Це аналітичний, логістичний підрозділи, а деякі переведені на дводенний графік роботи, що дає нам можливість задіяти 6000 поліцейських на період проведення виборчої компанії", – повідомив начальник ГУ Національної поліції у Києві Андрій Крищенко.

Вони будуть охороняти 13 окружних та 1105 дільничних виборчих комісій Києва. На кожній з них буде, як мінімум, 2 представника поліції.

Популярні новини зараз
Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот Українців попередили про "важкі" платіжки за світло ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити
Показати ще

"Також на кожному виборчому окрузі буде сформовано додаткові резервні мобільні групи, які будемо перекидати у разі виникнення надзвичайних ситуацій. На кожний округ у нас буде сформовано 13 груп вибухотехників і кінологів, які забезпечать швидке реагування на можливі повідомлення про замінування, щоб процес голосування не переривався", – наголосив Андрій Крищенко.

Забезпеченням охорони займатимуться виключно працівники столичної поліції. Додатково буде задіяне лише міське формування "Муніципальна варта" – це підрозділ з охорони громадського порядку, який задіять для чергування на столичному вокзалі та інших подібних об’єктах. Вони працюватимуть спільно з поліцією.

Більшість кримінальних справ – за хуліганство

У той час, як соцмережі рясніють коментарями про ймовірні фальсифікації, пов’язаних із підкупом виборців та сумнівними листами із зареєстрованими невідомими людьми за адресою українців, в поліції відзвітували, що більшість із відкритих справ – за розбої та пошкодження наметів.

"На території Києва поліцією зареєстровано 39 кримінальних проваджень, які ми пов'язуємо умовно з виборчим процесом. Більша частина з них – це хуліганські дії, 24 провадження: пошкодження агітаційних наметів, бійки, скандали. Все це розслідується", – відзначив Андрій Крищенко.

Окрім цього, було складено 56 адміністративних протоколів – вони всі направлені до суду.

Нагадаємо, що у разі, якщо ви стали свідком фактів спроб фальсифікації, потрібно звернутися до МВС України та Нацполіції, або ж напряму до спеціальної робочої групи МВС, що працює у цілодобовому режимі за номером (044)-254-97-56 або за електронною адресою redactor@police.gov.ua.

Раніше Знай.ua писав про вибори президента в Україні 2019: чого не можна робити на виборчих дільницях.

Також Знай.ua повідомляв, що у запрошеннях на вибори все більше "мертвих душ": кількість методів поштових махінацій зростає.