Суперечки та дискусії між прихильниками різних кандидатів на посаду Президента країни – звичайна справа. Та, цього разу, градус напруги просто шалений. У МВС України розповіли про "заплямовану" репутацію цьогорічної передвиборчої кампанії. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Головний "козир" – брудні технології та вкидання компромату

Масові перепалки у соцмережах між користувачами з приводу кандидатів стали прямою наслідком цілої низки факторів.

"Безумовно, ця виборча компанія відзначена безпрецедентною кількістю застосування брудних технологій, чорнухи, вкидання фейків та компромату. Одна з ознак цієї передвиборчої компанії – нагнітання масової істерії, параної, розпачу, сіяння недовіри. Це само по собі передбачає створення ефекту загального розчарування у тому, що відбувається", – повідомив радник міністра внутрішніх справ Зорян Шкіряк.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам від 60 років та сім'ям готують нову допомогу: виплатять по 10 800 грн одним платежем Якщо не встигли здати в банк – радійте: монети номіналом 5 копійок можна дорого продати Нові правила передачі показників та оплати послуг: газовики попередили про зміни Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

В цьогорічній передвиборчій кампанії не обійшлося і без втручання Росії.

"Ні для кого не секрет, що сьогодні Російська Федерація, як ніхто, зацікавлена у спробах дестабілізації внутрішньої ситуації в Україні. І, безумовно, і впродовж всієї передвиборчої компанії, і на фінішній прямій вони будуть здійснювати все можливе, задіювати всі ресурси, щоб надалі розкачувати ситуацію", – зазначив радник міністра внутрішніх справ.

За словами Зоряна Шкіряка, в Російській держдумі вже заздалегідь був заготовлений законопроект про невизнання виборів в Україні.

За час кампанії відкрито 220 кримінальних проваджень

Що ж стосується чесності і законності проведення передвиборчої кампанії, то у цьому напрямку теж все досить не гладко.

"Станом на вечір 27 березня ми отримали понад 4100 повідомлень про здійснення правопорушень. Відкрито понад 220 кримінальних справ – по кожному з них ведеться слідство. 25 осіб повідомлено про підозру. Ми бачимо значний рівень напруження та які вирують пристрасті. Ворог не спить і безумовно, з огляду на ситуацію, яка розвивається, вони будуть робити все, аби максимально делігітимізувати вибори Президента", – підкреслив Зорян Шкіряк.

Нагадаємо, що один з протизаконних фактів був зафіксований у Святошинському районі столиці – в приймальні нардепа Олександра Третьякова головному свідку пропонували тисячу гривень за голос.

"За моїм депутатським зверненням щодо фактів підкупу виборців народним депутатом Олександром Третьяковим та його командою на користь Петра Порошенка відкрито кримінальне провадження. Під час допиту було надано інформацію про організаторів даного злочину. За наявною інформацією, в приймальні нардепа Третьякова по вул. Ромена Ролана, 4, пропонували підписувати "Особисте зобов'язання" та "Анкету", брали паспорт, ідентифікаційний код, також робили фото "майбутніх агітаторів" на тлі банеру діючого Президента. За це людям обіцяли заплатити 1000 грн", – зазначає депутат Київради Прохор Антоненко.

Як повідомили в Нацполіції, справу внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 160 ККУ "Підкуп виборця". Згідно до положення статті, подібні дії караються позбавленням волі на строк від 5 до 7 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від 1 до 3 років.

Хто ще із публічних осіб потрапив "на гачок" радник міністра внутрішніх справ не повідомив.

За подальшим розвитком подій читайте на порталі Знай.ua.

Раніше Знай.ua писав, як присікти фальсифікацію та на що потрібно звернути увагу у день голосування: важлива інформація для виборців.

Також Знай.ua повідомляв, що підкуп, погрози та "поштові схеми" – в топі незаконних маневрів виборчої кампанії: в поліції відкрито низку кримінальних справ.