Верховна Рада на пленарному засіданні 16 травня ухвалила дату інавгурації новообраного президента. Володимир Зеленський вступить в повноваження глави держави 20 травня.

Про це повідомляють ЗМІ.

Наразі вже відомо, що за постанову проголосували понад 300 народних обранців. У той же день поки чинний президент Порошенко підписав відповідний указ.

Проте вже 17 травня фракція "Народний фронт" у парламенті оголосила про вихід з правлячої коаліції, після чого голова Рали Парубій оголосив про розпуск більшості.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

"Ми заявляємо про вихід з чинної коаліції, припинення її діяльності 17 травня 2019 року і про ініціативу формування нової коаліції з новим порядком денним. Згідно з Конституцією України протягом 30 днів буде формуватися нова коаліція", - сказав Бурбак.

Відповідне рішення прийняли на засіданні фракції. "Народний фронт" провів засідання за участі Арсенія Яценюка. За рішення про вихід з коаліції проголосували одноголосно.

Таким чином голова Верховної Ради Андрій Парубій повинен оголосити про запуск 30 днів для створення нової коаліції. Тобто новий президент впродовж 30 днів не зможе розпустити парламент на підставі відсутності коаліції.

При цьому крім членів фракцій коаліції туди ще хтось може входити. Наприклад, мажоритарники. Цей пункт свого часу роз'яснював Конституційний суд. Відповідно, факт створення коаліції є. А факту її розпаду немає. Зазначимо, швидше за все в коаліції немає 226 осіб. Але це ніде не зафіксовано. Щоб зафіксувати факт розпаду потрібно оголошення про це глави парламенту.

Нагадаємо, політолог Юрій Романенко пояснив причини виходу із коаліції Верховної Ради партії "Народний Фронт" екс-прем'єра Арсенія Яценюка. Окрім того, політолог пояснив логіку дій Зеленського із власної точки зору.

Як повідомляв "Знай.ua", у п'ятницю, 17 травня, фракція "Народний фронт" оголосила про вихід з коаліції Верховної Ради. Команда новообраного президента Володимира Зеленського відреагувала на таке рішення. Відповідне повідомлення з'явилося на сторінці "Зе!Команди" у соціальних мережах.

Також "Знай.ua" писав, що в Україні точаться розмови щодо розпуску парламенту після інавгурації Володимира Зеленського. Однак часу на те, щоб розпустити депутатів Верховної Ради залишилося обмаль.