Президент України Володимир Зеленський хоче змінити прийнятий раніше закон про українську мову. У команді Зеленського про це постійно говорять, і хоча конкретики наразі нема, але виступають проти штрафів і тотальної українізації.

На цюб тему у Зеленського висловлюються акуратно, однак із численних заяв стає зрозуміло, що за коригування закону Зеленський, швидше за все, візьметься. Про це пише видання "Обозреватель".

Читай Знай.ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!
У команді "Слуги народу" наразі не охоче розповідають про свої плани. В опублікованій програмі після партійного з'їзду вказана лише розпливчасте формулювання.
"Введемо гуманітарну політику, яка сприятиме культурному, громадянському та духовному об'єднанню громадян України. Створимо систему підтримки української мови та культури за допомогою фіскальних стимулів і пріоритетного державного фінансування ", - йдеться в повідомленні.

Про позицію партії щодо мовного закону висловився її глава Дмитро Разумков. Він вважає, що українську потрібно популяризувати, але не шляхом обмежень і штрафів.


"Треба було створювати умови для популяризації української мови, не тому, що тебе на цій темі хтось оштрафує, а щоб вигідно було говорити українською. Якщо ми говоримо про бізнес. Особливо в форматі медіаресурсів. Для друкованих ресурсів це взагалі важка ситуація. Якщо ви випускаєте газету в Донецькій, Дніпропетровській, Запорізькій областях і вам, згідно із законом, потрібно продублювати російськомовний тираж на українській, бізнес просто не окупиться - будемо реалістами ", - підкреслив Разумков в інтерв'ю "Стране".
При цьому сам політик розмовляє російською, а на зауваження ведучих в ефірі популярного телешоу "Право на владу" заявив, що перейде на українську, якщо стане народним депутатом і якщо матиме таку можливість.

Автора прийнятого закону про мову, народний депутат від фракції "Народний фронт" Микола Княжицький вважає, що команда президента в даному питанні грає не на боці України.

"У мене є велика підозра, виходячи з минулих заяв Зеленського і його команди про те, що ця група людей виконує побажання Володимира Путіна. Людини, який буквально вчора в черговий раз сказав, що "росіяни й українці - один народ". А якщо це так, то, за його логікою, і ніякої української мови немає.
Вони намагаються різними способами вихолостити зміст закону. Вони не проти, щоб діяла норма про єдину державну мову, але вона діяла і при законі "Ківалова-Колесніченка", який був інструментом русифікації України ", - підкреслив Княжицький в інтерв'ю "Обозревателю".
У той же час судити про конкретну позиції партії "Слуга народу" щодо мовного питання наразі складно. По-перше, всі заяви поки що позбавлені конкретики. По-друге, ні сам президент, ні члени йогт команди наразі не подали ніяких своїх поправок до закону.

Можливо, на даному етапі до парламентських виборів партії "Слуга народу" не вигідно висловлювати більш чітку позицію, оскільки її виборці розмовляють і українською, і російською мовами. Якщо питання і буде серйозно підніматися, то мова піде швидше не про скасування закону, а про внесення цілої низки змін.

Все ж, можна припустити, що партія запропонує скасувати "Уповноваженого з мовних питань", а також скасує штрафи. Також зміни можуть торкнутися квот на рівні ЗМІ і книговидавництв.