Не встиг у Києві стихнути скандал стосовно можливої причетності Володимира Прокопіва до організації сітки підкупу виборців, як на горизонті з'явилася ще одна резонансна новина. Гучна заява заступника міського голови, секретаря Київради Володимира Прокопіва про припинення повноважень, що днями була розміщена на сайті столичної адміністрації, неабияк сколихнула столицю. Тож Знай.ua вирішили дізнатися, які кандидатури наразі розглядаються на цю посаду та як, взагалі, відбувається процес обирання секретаря Київради.

Пропонує міський голова – затверджують депутати

Аби дізнатися, хто, власне, має право пропонувати ту чи іншу особу на дану посаду, ми звернулися безпосередньо до прес-служби Київради.

Популярні новини зараз
Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

"Наступним секретарем Київради стане кандидатура, яку запропонує Київський міський голова. Відповідну особу має підтримати більшість депутатського корпусу шляхом таємного голосування на пленарному засіданні КМР", – повідомили Знай.ua в прес-службі Київради.

Після визначення потенційних кандидатів на "крісло" секретаря останнє слово теж приймається на пленарному засіданні.

"Після того як посада заступника міського голови – секретаря Київської міської ради стане вакантною, за пропозицією Київського міського голови або не менш як половини депутатів від загального складу ради (у випадках, передбачених Законом) кандидатура на посаду секретаря обирається радою на пленарному засіданні", – зазначають в прес-службі Київради.

Що ж стосується потенційних кандидатів, то конкретних імен поки не називають.

"Нового секретаря Київради буде призначено, як тільки Київський міський голова внесе відповідну кандидатуру на розгляд депутатського корпусу і за нього проголосують. Імена потенційних претендентів на посаду секретаря Київради прес-службі КМР невідомі", – підкреслюють в прес-службі Київради.

А, судячи з того, що Президент України повідомив про майбутнє звільнення Віталія Кличка з посади голови КМДА, він обрати потенційну кандидатуру вже не зможе. Звідси й починається інший ланцюжок подій – саме це на думку експертів напряму пов’язане із вже традиційним відтермінуванням пленарних засідань Київради.

Зрив сесії став "нормою": Кличко усіляко уникає звільнення

Втім, казати про ухід з посади Володимира Прокопіва ще зарано – його заяву ще має задовольнити більшість столичних депутатів. Але ж це унеможливлює процес вже традиційного відтермінування "пленарки".

Перенесення сесії увійшло в "постійну практику" мера Києва Віталія Кличка ще навесні. Вже тоді депутати Київради висловлювали обурення з цього приводу та навіть писали відповідні звернення на ім'я нинішнього голови КМДА.

Та, незважаючи на масові протести, Віталій Кличко знову це зробив – 2 серпня ним було підписане розпорядження про перенесення пленарного засідання на 12 вересня. А сам він відправився у чергову відпустку.

На думку експертів, чергове відтермінування пленарного засідання напряму пов’язане із нещодавньою заявою секретаря Київради Володимира Прокопіва про припинення повноважень.

"Ситуація зрозуміла: Кличко не має більшості в Київраді і зараз, особливо після Парламентських виборів, він не зацікавлений в проведенні сесії, оскільки вона може закінчитися рішеннями не на його користь. Депутати можуть згуртуватися, організувавши нову більшість від нового Президента, та відправити у відставку секретаря Київради Прокопіва, який вже написав заяву. А Кличко не зацікавлений у тому, щоб ця заява розглядалася", – зазначає голова київського осередку політичної партії Миколи Томенка "Рідна країна" Олександр Федоренко.

За словами політика, якщо ж заяву Володимира Прокопіва все ж таки розглянуть, то цю посаду очолить інша людина, що аж ніяк не піде на руку нинішньому меру Києва.

"Якщо будуть порушені якісь кримінальні справи проти Кличка і він буде відсторонений від посади, то саме секретар Київради буде виконувати обов’язки мера. І, взагалі, може так статися, що набереться 2/3 голосів і його просто відправлять у відставку. Він прекрасно розуміє, що розвиток може бути як поганий, так і дуже поганий", – відзначає Олександр Федоренко.

А що ж стосується можливого "кримінального шлейфу", то, судячи із нинішньої ситуації, меру є чого боятися.

"Наразі триває розгляд одразу кількох справ в НАБУ та поліції – за моїм зверненням та народного депутата Юрія Левченка. Справи стосуються і чисельних порушень законодавства: починаючи із земельних ділянок, незаконно переданих забудовникам, і закінчуючи викритими махінаціями в ході будівництва столичних мостів", – підкреслює депутат Київради Прохор Антоненко.

Ми й надалі слідкуватимемо за розвитком подій, тож усі новини читайте на порталі Знай.ua.