8 липня за поданням Печерського райсуду у Київське територіальне управління Державного бюро розслідувань, зареєстровано кримінальне провадження за заявою колишнього керівника Апеляційного суду столиці Антона Чернушенка.

Опальний суддя, який ось уже чотири роки ховається від вітчизняних правоохоронців, у зверненні стверджує, що у період роботи на посаді голови столичної "апелляшки" в його діяльність з використанням службового становища активно втручалися високопоставлені чиновники. Так, серед персоналій, на яких вказує Чернушенко, – екс-президент Петро Порошенко, заступник глави його Адміністрації Олексій Філатов і колишній голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк. Чернушенко каже, всі вони тиснули на нього і змушували виносити неправосудні рішення.

Чернушенко

Попередньо дану справу кваліфікують, як вірогідне втручання в діяльність судових органів влади (ч. 2 ст. 376 КК України). Це нетяжка стаття, максимальна санкція якої передбачає до трьох років в'язниці.

Читай Знай.uа в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Набагато більше ризиків, у тому числі і міжнародно-політичних, для головних фігурантів розслідування можуть мати важливіші одкровення судді-втікача. Відомі йому секрети можуть "утопити" репутацію Порошенка.

Спочатку про реєстрацію в ЄРДР його заяви про злочин з боку Порошенка і Філатова повідомлялось, що колишній глава держави і заступник глави його Адміністрації, який курирував суддівський корпус, вимагали від керівництва Апеляційного суду Києва виносити заздалегідь обумовлені рішення по цілому ряду справ.

В буквальному сенсі надягали на очі пов'язку, підмахуючи незаконні "ухвали" в резонансних і суспільно значущих історіях. Нібито для цього восени 2014 року Чернушенко "викликали на килим" до президента, де той познайомив його з Філатовим і доручив діяти під його "патронатом". Але налагодити "співпрацю" в повній мірі їм не вдалося.

Через кілька років забуття екс-голова Апеляційного суду дав про себе знати місяць тому.

Чудові новини!

Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

фото Getty Images
Петро Порошенко та Марина Порошенко \ фото Getty Images

"Темна справа" про пограбування правоохоронцями в ході проведення обшуку ювелірного магазину "Graff" в центрі Києва п'ять років тому. Злі язики подейкували, що в ювелірному магазині могли вкрасти не тільки товари з вітрини, а й ексклюзивні коштовності Марини Порошенко.

Завдяки втручанню Адміністрації президента в роботу Апеляційного суду, українські силовики в роки президентства Порошенка могли прослуховувати послів західних держав (у тому числі посла Німеччини Пана Вайля), а також представників місій ОБСЄ, фонду Конрада Аденауера та навіть МВФ у Києві. Це були прямі вказівки зверху.

Саме на виставленні "броні" в автоматизованій системі розподілу справ і прагненні догодити структурам Ахметова якраз і ґрунтуються основні претензії до опальному главі Апеляційного суду Києва.

У момент здійснення слідчих дій у Чернушенка вилучили заготівлю проекту чергового вердикту про зняття обмежень з активів "Нафтогазвидобування".

І це та сама нова грань історії опального судді, яка виводить скандал в міжнародну площину.

Нагадаємо, нова кримінальна справа у "скарбничці" Порошенка: виїхав з України за підробленими документами.

Як повідомляв Знай.uа ДБР оголосило про підозру двом топ-менеджерам банку Жеваго: мільярдні розтрати.

Знай.uа писав, ДБР готує Парубію кримінальне майбутнє: що "зібрали" на екс-спікера Верховної Ради.