13 листопада Комітет Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики запропонував концепцію, яка може стати основою нового законопроекту про медіа, передає Інтерфакс-Україна.

Ці наміри викликали негативну реакцію в медіа-спільноті і були названі диктаторськими законами.

За словами авторів концепції Олександра Ткаченка і Микити Потураєва, вона закликала оновити існуюче застаріле законодавство, яке регулює роботу традиційних ЗМІ, медіаплатформу і провайдерів, встановити формат їх роботи відповідно до норм законодавства Європейського союзу, а також відповісти на виклики, з якими зіткнулася українська держава з початком російської військової агресії".

Олександр Ткаченко
Олександр Ткаченко

Як наголошується, ініціатива не є законопроектом, вона "повинна лише показати напрямок роботи і сфери дії майбутнього закону "Про медіа".

Популярні новини зараз
Пропонують тарифи, які неможливо знайти: абоненти Київстару отримують дивні пропозиції Орендарі можуть привласнити житло? Що треба знати В Україні готується революція у житловій сфері Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень
Показати ще

Крім того, пропонується визначити суб'єктів дії майбутнього закону, які розділили б на групи "медіа" та "не медіа".

До першої категорії належать телеканали і радіо, медіаплатформи, громадські теле-, радіокомпанії місцевого та загальнонаціонального рівня, а також друковані та онлайн-медіа. До другої - провайдери, соціальні мережі і постачальники електронних комунікаційних послуг з використанням радіочастотного ресурсу.

Окремим критерієм для медіа автори ініціативи хочуть зробити юрисдикцію, в перелік положень якої увійде місцезнаходження та/або редакційний контроль, сервіс повинен бути доступний на території і/або спрямований на аудиторію України, сервіс може оплачуватися резидентами країни, у випадку з телеканалами мати радіочастотний ресурс та/або власну супутникову передавальну станцію, а також домен .UA та домени другого рівня в .UA для онлайн-медіа.

Олександр Ткаченко
Олександр Ткаченко

Голова комітету Ткаченко запропонував обговорити введення обмежень на володіння медіаактивами для запобігання монополій. Такий ліміт можуть встановити на рівні не більше 35% для аудіовізуальних медіа, 5% для друкованих медіа.

Ініціатива для законопроекту "Про медіа" також вводить жорстку звітність для ЗМІ. Окремо також на розгляд комітету виносилася ідея Ткаченка про введення системи "фінансовий fair play". Вона передбачає введення санкцій проти неприбуткових медіа.

Нагадаємо, новий указ Зеленського викликав неоднозначну реакцію серед журналістів.

Як повідомляв портал Знай.uа, "Зеленський почав плодити ворогів у геометричній прогресії": Романенко назвав ключове питання для президента.

Також портал Знай.uа писав, що Арахамія заявив про неготовність виконати указ Зеленського.