У США тривають допити "Українагейту", які можуть запустити імпічмент президента Дональда Трампа. 13 листопада свідчення дав заступник голови місії США в Україні з 2015 по 2018 рік Джорд Кент.

Дипломат розповів, що колишній генпрокурор Юрій Луценко почав регулярно відвідувати Америку з травня 2018 року до адвоката Трампа Руді Джуліані.

За словами Кента, їх спілкування вилилося в об'єднання зусиль проти посла США в Україні Марі Йованович, директора НАБУ Артема Ситника, Джо Байдена і його сина Хантера.

Таким чином Луценко хотів помститися за підтримку посольством США антикорупційних українських відомств.

Джорд Кент, фото: РБК
Джорд Кент, фото: РБК

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Також Кент зізнався, за час своєї каденції на посаді генпрокурора Луценко викрив агента НАБУ під прикриттям, який розслідував справу про корупцію в Державній міграційній службі. А саме - про поставлений на потік нелегальний продаж українських паспортів. Тоді Луценко спробував домогтися, щоб Рада звільнила Ситника, але до розгляду ініціативи справа так і не дійшла.

Напередодні посли країн "великої сімки" зустрілися з вищим керівництвом країни і повідомили, що зміна антикорупційного законодавства та звільнення Ситника можуть коштувати Україні безвізового режиму з ЄС.

Після цього конфлікту інтересів Кент обговорив з експрезидентом Петром Порошенком звільнення Луценка.

"Кілька українців тоді розповіли мені, що Луценко намагався домогтися, щоб Трамп схвалив переобрання Порошенка. Це було в березні напередодні виборів. У будь-якому випадку, це б не допомогло, тому що Зеленський переміг за підтримки 73% виборців", - повідомив дипломат.

Юрій Луценко
Юрій Луценко

Кент додав, що після перемоги Зеленського він і Руні Джуліані контактували з Іваном Бакановим, який просив поради, чи варто йому підтримувати Ігоря Фрумана і Лева Парнаса.

На що дипломат пояснив, що Баканов може контактувати з ким хоче, але не варто давати якихось обіцянок, оскільки президенту України краще уникати контактів з приватними особами.

Нагадаємо, Facebook і YouTube заборонили будь-яку згадку Чарамелли.

Як повідомляв портал Знай.uа, Трамп готовий показати ще одну стенограму секретного розмови з Зеленським.

Також портал Знай.uа писав, що розмову Трампа і Зеленського спародіювали голлівудські актори.