У США сталася масова спроба замаху на одних з найбільш впливових людей країни - з 22 по 24 жовтня вибухові пристрої були виявлені і перехоплені відразу в чотирьох місцях.

Призначалися вони фінансисту і одному з головних спонсорів Демократичної партії США Джорджу Соросу, екс-держсекретареві Хілларі Клінтон і 42-му президенту США Біллу Клінтону, екс-президенту Бараку Обамі і колишньому директору ЦРУ Джону Бреннану. А 25 жовтня стало відомо, що аналогічні посилки також прийшли колишньому віце-президенту США Джо Байдену і актору Роберту Де Ніро, які відомий своїм різким негативним ставленням до нинішнього президента США Дональда Трампа.

Хілларі Клінтон і Барак Обама
Хілларі Клінтон і Барак Обама

Хто це зробив і кому було вигідно усунути або хоча б полякати одних з найбільш впливових людей США - розбирався Знай.ua.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Астролог побачив у травні "лихо" для України На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

У середу, 24 жовтня, Секретна служба повідомила, що в поштових відправленнях, адресованих Хілларі Клінтон і Барака Обами, були виявлені вибухові речовини. Посилка Обамі була відправлена ​​на адресу його дому у Вашингтоні, а посилка Клінтон - в її будинок в Чаппакуа, передмісті Нью-Йорка. У повідомленні Секретної служби підкреслюється, що ні Обама, ні Клінтон не були в небезпеці. Підозрілі предмети були виявлені під час стандартних процедур з перевірки пошти спеціально навченими співробітниками.

Відразу після цього стало відомо, що аналогічні вибухові пристрої були відправлені і за іншими адресами. Зокрема, підозрілу посилку перехопили на військовій базі в окрузі Колумбія, де сортується пошта для адміністрації президента (офіційно Секретна Служба пізніше це спростувала).

Після цього ще одна бомба була виявлена ​​в поштовій кореспонденції в "Тайм-Уорнер-Центр" в Нью-Йорку, де знаходиться редакція CNN. Пізніше стало відомо, що посилка призначалася колишньому директору ЦРУ Джону Бреннану, який виступає на CNN в якості політичного експерта. Частину будівлі евакуювали; поліція підтвердила, що в посилці був вибуховий пристрій, а також білий порошок.

Разом з тим ряд ЗМІ повідомив, що вибухівку відправляли і в Білий дім, але цю інформацію пізніше спростувала Секретна служба США.

Реакція американської влади

У Білому домі негайно засудили масові спроби замаху на сім'ю Клінтонів, колишнього президента Барака Обаму та інших політиків.

"Ці акти залякування огидні, і винний буде притягнутий до відповідальності відповідно до закону".

Також з промовою виступив і президент США Дональд Трамп, який заявив, що влада країни не пошкодує зусиль, щоб притягнути до відповідальності причетних до "огидних актів".

Версії і причини того, що відбувається

Поки правоохоронними органами США не повідомляються деталі слідства, все що відомо, це те, що всі вибухові пристрої були схожими, а головне, справжніми, проте хто і навіщо їх відправляв невідомо.

"Зараз ми можемо тільки припускати. Наскільки я розумію, це відбувається на тлі виборчої кампанії в США, в листопаді будуть проміжні вибори в Конгрес, відповідно, це історія більше політична. І як ми бачимо, вона спрямована саме проти представників Демократичної партії", - розповів політичний експерт Андрій Каракуц, передає Обозреватель.

Ще одна експертка-міжнародниця Юлія Осмоловська заявила, що "це можливість більш тісного співробітництва з країнами, які є досить ефективними в боротьбі з тероризмом, в тому числі, не виключаючи і РФ".

Нагадаємо, слідом за Обамою і Клінтон бомбу отримав CNN.

Як раніше повідомляв портал "Знай.uа" демократи знайшли козир проти Трампа, і Клінтон тут ні при чому.

Також раніше портал "Знай.uа" повідомляв, що ФБР раптово схопив жінку, що розказала про хакерів Путіна.