Кібератаки, які почалися в США 14 листопада і проводилися нібито від імені співробітників Держдепартаменту, були справою рук хакерів, пов'язаних з російськими спецслужбами.

Про це повідомляє Reuters.

За данними ЗМІ, розсилка по електронним поштам політиків була зроблена від імені представника прес-служби Державного департаменту США Сьюзан Стівенсон.

Крім того до рук журналістів потрапив лист, який супроводжувався документом, нібито від речника Держдепу Хізер Науерт.

Компанії CrowdStrike і FireEye Inc., які виявили дану атаку, повідомили, що жертвами кібератаки стали американські урядові установи, аналітичні центри та компанії. Відомо, що відразу ж після відкриття листа програма-вірус розповсюджувалась по комп'ютеру користувачі та надавала хакерам доступ до системи.

Проте наразі достеменно невідомо, які організації стали метою зловмисників.

Хакерів ідентифікували як групу APT29, яку розвідка Голландії раніше пов'язала зі Службою зовнішньої розвідки Росії.

Разом з тим варто відзначити, що служба військової контррозвідки Австрії нещодавно розкрила з міжнародною допомогою офіцера у відставці, який, як стверджується, з 1990-х років шпигував на користь Росії. Про це заявив офіційний представник Міноборони країни Міхаель Бауер.

"Служба військової контррозвідки за допомогою міжнародного співробітництва розкрила випадок шпигунства. Відставний офіцер армії Австрії з 1990-х років шпигував на бундесхеера (армія Австрії - ред.) і передавав документи Росії. В його відношенні порушено справу", - зазначив він.

Як відомо, на даний час канцлер Австрії Себастьян Курц і міністр оборони Маріо Кунасек готуються зробити екстрену заяву. Крім того, міністр оборони вже заявив, що збирається "викликати до себе в відомство російського військового аташе в Австрії". Посольство Росії в Австрії ці повідомлення не коментує.

Газета Kronen Zeitung повідомила раніше про розслідування щодо 70-річного австрійського полковника у відставці, який з кінця 1990-х років передавав російській військовій розвідці інформацію про міграційний кризу, австрійської військової авіації і артилерійських системах.

За свої послуги полковник із Зальцбурга отримав близько 300 тисяч євро. Прокуратура Австрії порушила кримінальну справу стосовно полковника у відставці за статтею про роботу на іноземну військову розвідку. Підозрюваному по ній може загрожувати два роки в'язниці.

Нагадаємо, дані сотень тисяч користувачів Facebook опинилися у відкритому доступі.

Як повідомляв "Знай.ua", Google розкрив багатомільйонну схему хакерів.

Також "Знай.ua" писав, що хто і навіщо відправляє бомби ворогам Трампа.

Російські хакери заразили півмільйона роутерів, готуючи кібератаку на Україну