Скандал навколо імовірного призначення на посаду голови Інтерполу ветерана російського МВС і зовнішньої розвідки Російської Федерації Олександра Прокопчука набирає обертів.

Про це повідомляють ЗМІ із посиланням на заяви із цього приводу міністра внутрішніх справ Арсена Авакова і його соратника Антона Геращенка, а також нардепа Мустафи Наєма.

Арсен Аваков
Арсен Аваков

Так Мустафа Найєм зазначив, що Генасамблея Інтерполу обиратиме нового президента 21 листопада – і "обрання представника Росії на найвищу посаду в Інтерполі означатиме фактичне захоплення цієї організації Росією та іншими авторитарними режимами".

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Варто додати, що делегація України намагається завадити призначенню Прокопчука у Дубаї, де 18 листопада розпочалася 87-я сесія Генеральної асамблеї Інтерполу.

За словами очільника МВС Арсена Авакова, в умовах гібридної війни проти України обрання Прокопчука президентом Інтерполу "дозволить російському режиму ще більше розширити практику використання "червоних циркулярів" для обмеження свободи пересування і переслідування неугодних в інтересах одіозного режиму".

"Путінський режим змінив світ – світу треба визнати його токсичність і виробити заходи профілактики, а не легалізовувати його через посади в керівництві Інтерполу", – заявив Аваков.[/quote]

Геращенко також написав у Facebook:

"У нас є достовірна інформація, що Олександр Прокопчук, головний кандидат на посаду нового президента Інтерполу, є кадровим співробітником російської розвідки".

Антон Геращенко
Антон Геращенко

За даними Геращенка, наприкінці 1980-х років Прокопчук працював у КДБ СРСР під прикриттям Інституту російської мови імені Пушкіна, збирав агентуру в середовищі студентів з США і Європи, а в другій половині 1990-х був співробітником резидентури СЗР у Вашингтоні і шпигував проти США .

У 2003 році Прокопчук був переведений в органи МВС РФ, але "як і раніше, був і залишається співробітником спецслужб РФ", стверджує Геращенко.

З 2011 року генерал-майор МВС РФ очолив російське бюро Інтерполу.

Нагадаємо, одним з двох генералів на пост глави Інтерполу став генерал російської поліції Олександр Прокопчук.

Раніше Знай.uа писав про те, що делегація України заблокує Генеральну асамблею Інтерполу в Дубаї, якщо главою відомства буде призначений генерал-майор поліції Росії Олександр Прокопчук.

Також Знай.uа повідомляв, що журналіст розповів про втечу Продана напередодні допиту.