Від російської агресії не застрахована жодна країна, інцидент у Азовському морі може повторитися і в територіальних водах інших держав.

Такий висновок анонсувала аналітична група DiXi Group, пишуть ЗМІ.

У заяві сказано,що РФ може використовувати "агресивні дії", подібні до тих, які відбуваються в Азовському морі, для розширення присутності в територіальних водах Данії та Німеччини під приводом захисту будівництва газопроводу "Північний потік-2".

Популярні новини зараз
Нові правила військового обліку: українців штрафуватимуть без їхнього відома ПриватБанк скасував плату за важливу послугу: до кінця року не візьмуть жодної копійки Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

"Актом агресії в Керченській протоці РФ порушила низку міжнародних угод. Зокрема, Конвенцію ООН про морське право, яка вимагає свободу морських перевезень, а також згадані вище двосторонні українсько-російські угоди про Керченську протоку і Азовське море", - констатують експерти.

В заяві наголошують, що РФ може використовувати "подібні агресивні дії" для збільшення свого впливу в територіальних водах Данії та Німеччини і виключних економічих зонах Фінляндії, Данії, Швеції і Німеччини у контексті будівництва газопроводу "Північний потік-2".

"Можна очікувати, що Росія буде використовувати захист газопроводу "Північний потік-2" як виправдання для розширення своєї присутності в територіальних водах цих країн", - пишуть аналітики.

Аналітики вважають, що у 2007 році в РФ прийняли закон, який дозволяє компаніям "Газпром" і "Транснефть" використовувати приватні підрозділи безпеки і купувати зброю - під приводом захисту стратегічної інфраструктури від терористичних нападів.

"Також є загроза у Балтійському морі. РФ може використовувати "Північний потік-2" для контролю руху суден. Починаючи з формальних процедур, потім, як у випадку з Україною, це може перейти на рівень більш агресивного контролю та блокування кораблів, впливу на торгівлю в регіоні", - заявляють експерти.

Підкреслюється, що превентивні дії Заходу можуть включати ряд дій, серед яких засудження агресії РФ в Азовському морі, "недвозначну ознаку готовності" до військової підтримки через розширення НАТО, скасування дозволів, наданих для "Північного потоку-2".

Нагадаємо, Президент Туреччини Реджеп Ердоган пообіцяв порушити питання агресії Російської Федерації в Україні на саміті "Великої двадцяти".

Раніше Знай.uа писав про те, що Путін цинічно заявив, що російські прикордонники діяли "в межах закону".

Також Знай.uа повідомляв, що Росія продовжує ескалацію конфлікту у Азовському морі.