На сході Африки, Ефіопії, на території національного заповідника Маго живе плем'я Мурсі. Дивовижне плем'я – дітище Ефіопії, привертає увагу багатьох дослідників тим, що залишається в первісному стані, незважаючи на досягнення сучасної цивілізації, відрізняється відсталим світоглядом і розвиненою культурою.

Мурсі поклоняється демонові смерті, який, як вони вважають, живе в кожній людині. Все життя племені пов'язане з магічними ритуалами. Сюди не дійшли християнські місіонери і ісламські проповідники.

Поєднання культу смерті і язичницьких ритуалів становить основу вірувань Мурсі. Жінка-оракул (і лікар за сумісництвом) читає майбутнє по зірках. Вона пророкує, які випробування чекають на плем'я, лікує травми, рани і хвороби замовляннями і магічними пасами рук.

Мурсі по праву вважаються найжорстокішими і кровожерливими вбивцями у всій Африці, але не це зробило їх знаменитими на весь світ.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

Мурсійські жінки мають свій еталон краси: перед одруженням кожна дівчина робить в нижній губі і в мочці вуха надріз, і вставляє туди тарілку з глини або дерева.

Цей глиняний або дерев'яний круг (дебі) – дар нареченій нареченому. Чим більше діаметр тарілки, тим сексуально привабливіше вважається красуня.

Тарілка в губі – ознака того, що жінка перебуває у шлюбі. Вона може витягти коло з губи, але дебі завжди повинно бути на місці у випадку, коли дружина подає їжу чоловікові. Жінки мають право обмінюватися тарілками між собою, не підлягає обміну тільки подарунок чоловіка.

Кількість корів і кіз визначає спроможність кожного члена племені. Це дивно, але за наречену кожен чоловік племені повинен зробити викуп у вигляді 30 і більше корів.

Ще однією цікавою особливістю чоловіків і жінок цього дикого племені є незвичайне опукле татуювання на тілі, яке досягається в результаті нанесення надрізів на шкіру, в яку закладаються личинки місцевих паразитів.

З часом рани гнояться, імунна система організму вбиває паразитів в товщі шкіри, осумковуючи кожного з них, в результаті залишаються опуклі шрами, які стають предметом гордості членів племені Мурсі.

Чоловіки Мурсі дуже войовничі. Керує життям племені рада старійшин (барра), кожен з членів якого має право висловити свою думку з приводу вирішення виниклих проблем.

Все чоловіче населення поділяється на кілька соціальних груп, становище яких визначається віком і заслугами кожного.

Наймолодші юнаки відносяться до групи "донг", потім слід вікова група "терра", яку складають чоловіки середньої вікової категорії, наступна за нею – група "рорро" — заслужені "ветерани", які допомагають у справі підтримання порядку в племені.

Статус "рорро" говорить про близькість члена племені до завершення життєвого циклу. Найвище становище займає група "барра", яка і формує раду старійшин.

Територія проживання племені ділиться на п'ять областей, у межах кожної з яких мешкає один клан, який займається скотарством, землеробством, бджільництвом, по мірі необхідності кочує. Чисельність племені в цілому близько 6 тис. чоловік.

Варто відзначити, цивілізація дивним чином торкнулася африканців цього племені.

Дикуни, взяли за звичку прогулюватися по савані з автоматами. А оскільки Мурсі відрізняються буйним характером і схильністю до алкоголізму, небезпека подвоюється.

Нагадаємо, в Анголі досі живе безліч різновидів банту, і у кожного племені – свої особливості.

Як повідомляв портал "Знай.uа", ці найдавніші племена нашої планети живуть поза цивілізацією, вони відмовилися від контакту із зовнішнім світом.

Також "Знай.uа" писав, як останні чистокровні арії оберігають традиції та культуру.