У п'ятницю, 11 січня, парламент Македонії прийняв поправку до Конституції, яка перейменує країну у Республіку Північна Македонія.

Про це повідомляє Reuters.

За дане рішення проголосував 81 депутат із 120. Бойкотувала голосування оппозиційна партія VMRO-DPMNE, яка виступала проти договору з Грецією. Рішення також спровокувало кілька мітингів під стінами парламенту.

На початку парламентської сесії прем'єр-міністр Зоран Заев заявив, що зміна назви "відкриє двері до європейського майбутнього Македонії" і приєднання до НАТО. Угоду з Грецією про перейменування країни має розблокувати переговори про членство в ЄС і НАТО.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає
Показати ще

Раніше повідомлялося, що колишній прем'єр-міністр Македонії Нікола Груєвські, якого засудили на батьківщині до двох років в'язниці за порушення при купівлі службового автомобіля Mercedes S600, втік в Будапешт і попросив політичного притулку.

Про це він написав на своїй сторінці в Facebook.

Екс-політик зазначив, що в останні дні отримував багато погроз.

"Зараз я у Будапешті і попросив угорську владу про політичний притулок", – написав Груєвскі.

До речі, після того, як македонська поліція видала ордер на арешт колишнього прем'єра – він зник.

Раніше ми писали, що суд Македонії подав апеляцію, подану адвокатами екс-прем'єра країни Ніколи Груєвскі. Захист намагалася оскаржити звинувачення в розтраті бюджетних коштів, за які прем'єр засуджений до двох років ув'язнення. Інформацію повідомляє Dariknews.

Але колишній прем'єр зумів зберегти парламентські блага у вигляді зарплати, яка буде йому нараховуватися під час його перебування у в'язниці.

Чиновник був засуджений за розтрату бюджетних коштів при купівлі службового авто. Куленепробивний S600 у 2012 році коштував македонському уряду приблизно 650 000 євро. В 2018 Груєвскі намагався його продати.

Нагадаємо, дослідники склали рейтинг найбільш забруднених міст Європи.

Раніше Знай.ua повідомляв, референдум щодо перейменування Македонії обріс гучними скандалами, деталі яких продовжують спливати мало не щодня.

Також Знай.ua писав, Македонія карає корупціонерів так суворо, що наші чиновники там не виживуть.