Нашестя зомбі-клітин" зафіксовано серед американських оленів і лосів.

Однак експерти інфекційних захворювань побоюються, що зараза може передасться людям, пише USA Today.

Директор Центру досліджень і політики в області інфекційних захворювань при Міннесотського університету, заявив, що випадки "хронічного виснаження" вже підтвердили в 24 штатах.

Самка американського оленя

"Цілком ймовірно, що випадки хронічного виснаження, пов'язаного зі споживанням забрудненої м'яса, будуть документуватися в найближчі роки. Можливо, кількість людських випадків буде суттєвим, а не одиничними подіями,"— заявли експерти.

Популярні новини зараз
Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Хронічне виснаження, воно ж коров'ячий сказ, називають губчасту енцефалопатію у оленів. За даними Комісії з охорони дикої природи Північної Кароліни, джерелом захворювання є аномальний пріон — різновид білка, який накопичується в клітинах мозку тваринии поїдає необхідні організму білки. Ці клітини мозку в кінці кінців лопаються, залишаючи після себе мікроскопічні порожнечі в мозковій тканині, які надають їй "губчастий" вигляд.

За словами виконавчого директора Федерації дикої природи Індіани Емілі Вуд, в даний час хвороба невиліковна і ніхто не приймає профілактичних заходів. Так що якщо тварина інфікована, то напевно помре.

Вважається, що інфекція передається через слину, сечу або фекалії оленів, а також через контакт з хребтом, очима або селезінки вбитого оленя.

Вплив пріонів на мозок

Незважаючи на можливі симптоми хвороби, часто можуть знадобитися роки, щоб вони проявилися.

За даними ЦКЗ, повідомлень про випадки зараження серед населення не надходило. Дослідження на тваринах показують, що деякі примати, які споживають м'ясо інфікованих тварин або контактують з їх кров'ю або мізками, можуть зіткнутися з ризиком.

"Наші дослідження викликають побоювання, що існує ризик інфекції серед людей", — заявили представники ЦКЗ.

Нагадаємо, медики виявили новий метод діагностики пріонних захворювань.

Як повідомляв портал "Знай.uа", органічні сполуки, що містяться в ґрунті, руйнують пріони і знижують їх інфекційну ефективність у мишей.

Також "Знай.uа" писав, що міститься в людських фекаліях.