Національне антикорупційне бюро (НАБУ) спільно зі Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою (САП) розслідує, з яких причин НБУ не визнає "Місто Банк" (нардепа Фурсіна) неплатоспроможним.

За результатами розгляду заяви ТОВ "Каховка Пром-Агро" внесли до реєстру досудових розслідувань про можливе вчинення кримінального правопорушення Рожковою та службовими особами НБУ, які зловживаючи службовим становищем в інтересах нардепа Фурсіна, зазначає FinBalance.

"не вживають передбачених чинним законодавством заходів для віднесення ПАТ "Місто Банк" до неплатоспроможних", - йшлося у звіті.

Матеріальні збитки оцінили в солідну суму: 835 521 тис грн (сума коштів - фізичних осіб на рахунках банку станом на 01.09.2018), це тягне на ст. 364 Кримінального кодексу (“Зловживання владою або службовим становищем”).

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Фурсін контролює 97,18% “Місто Банку”. Також він (з Юлією Льовочкіною) є співвласником банку “Кліринговий дім”.

Порушення нормативів:

- Н2 (норматив достатності регулятивного капіталу), який на звітну дату склав 2,45%, тоді як нормативна вимога - не менше 10%;

- Н7 (норматив максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента), який склав 168,96%, тоді як нормативна вимога - не більше 25%;

- Н9 (норматив максимального розміру кредитів, гарантій та поручительств, наданих одному інсайдеру), який склав 183%, тоді як нормативна вимога - не більше 25%.

Активи "Місто Банку"

Чисті активи "Місто Банку" у січні-жовтні скоротилися з 2,02 млрд грн до 1,55 млрд грн (з яких у т.ч. 615 млн грн - інвестиційна нерухомість, 228 млн грн - кредити юрособам, 73 млн грн - кредити фізособам.) Обсяг коштів фізосіб у "Місто Банку" на 01.11.2018 становив 818 млн грн, юросіб - 176 млн грн, банків - 321 млн грн.

"Ми активно працюємо з акціонерами цих банків - "Місто Банк" уже подав програму додаткових дій і ми її майже затвердили, "Кредит Дніпро" знаходиться в процесі. Час у них є до кінця року, як і у всіх інших банків, з якими ми працюємо на підставі трирічних програм докапіталізації після перших стрес-тестів. За результатами останньої діагностики якості активів банки визнали додаткові збитки за старими проблемними кредитами, за якими у них був ряд судових процесів", - констатувала Рожкова.

Та вже у листопаді вона запевняла: банки отримали дозвіл від НБУ на докапіталізацію, фігурантів у справі значно більше, ніж думали: Фурсін, Фірташ, "Надра", "Каховка Про-Агро", брати Сегаль.

Нардеп Іван Фурсін, якому належить "Місто Банк", - молодший бізнес-партнер Дмитра Фірташа. Він у свій час очолював наглядову раду банку "Надра", який до банкрутства належав Д. Фірташу.

Значився у числі співвласників латвійського АТ Trasta komercbanka, якому на початку березня 2016 року Європейський центробанк (ЄЦБ) анулював ліцензію. Trasta komercbanka контролює 4,2% акцій "Місто Банку", фігурував у розслідуванні щодо виведення мільярдів рефінансування НБУ з Дельта Банку.

Засновником є компанія "Денкрофт Холдінгс Лімітед”. При цьому 21.11.2017 було порушено справу про банкрутство (санація).

Судові суперечки

На даний час судді розглядають низку судових спорів довкола цього заводу, правоохоронці ведуть досудове розслідування низки супровідних кримінальних проваджень.

Суть спорів у тому, що "Каховка Пром-Агро" було позичальником банку "Надра". У результаті тривалого протистояння (у сторін конфлікту в т.ч. різний погляд на те, чи існує заборгованість) та низки операцій банк "Надра" звернув стягнення на іпотечне майно, продав його, і після цього активи підприємства опинилися в іпотеці "Місто Банку".

До речі, сам Дмитро Фірташ офіційно став власником банку "Надра" в травні 2011 року. Перед цим – з 2009 року – в банку працювала “не чужа” йому тимчасова адміністрація.

У жовтні 2009 року банк "Надра" офіційно опублікував список проблемних корпоративних боржників. Серед них фігурували 22 компанії, які, як зазначав банк, входять в бізнес-групу Іллі Сегаля. У цьому переліку було в т.ч. "Каховка Пром-Агро".

Якщо переглянути звіт НБУ трирічної давнини, то очевидно, що цей банк віднесли до неплатоспроможних, а вся провина нібито наслідок "нежиттєздатності ще з часу введення тимчасової адміністрації у 2009 році".

У березні-2017 Фонд гарантування офіційно заявив, що балансова вартість активів Надра" 47,4 млрд грн, а оцінна – лише 7,9 млрд грн (17% від балансової). Причому однією з основних передумов для такого статус-кво у Фонді називали виведення 8 млрд грн кредитних коштів з банку "Надра" у період до 2009 року: як зазначалося, 98% позик юрособам за той період були видані для структур, опосередковано пов’язаних з інсайдерами.

"Крім того, цінні папери у портфелі банку представлені, в основному, інвестиційними сертифікатами (балансова – 1 млрд грн, оціночна вартість – 4 грн) інвестиційних фондів, що перебувають у стані ліквідації з 2009 року. Банк набув сертифікати у 2008 році, термін погашення сертифікатів 2030-2032 рр. За фактом виведення коштів з банку ініційовано кримінальне провадження проти посадових осіб банку) та інвестиційних фондів. Відносно голови правління Гіленка та колишніх власників – братів Сегалів у проваджені знаходиться 20 кримінальних справ щодо неповернення кредитних коштів виданих банком", - йшлося в заяві ФГВФО.

За даними Фонду гарантування, на 01.11.2018 вкладникам банку "Надра" в межах гарантійної суми було виплачено 3,7 млрд грн (95% запланованих виплат). В той же час борг банку "Надра" перед НБУ по кредитам рефінансування на середину березня становив 9,8 млрд грн.

Рожкова ж на посаді заступника голови НБУ фактично зазначала, що частова порука Фірташа " була, але вона була втрачена в 2012 чи 2013 році при реструктуризації (заборгованості)".

Дивіться: Хто така Рожкова?

Нагадаємо, Служба зовнішньої розвідки України за дорученням президента виходить з Угоди про співробітництво розвідувальних служб СНД. Як повідомляв "Знай.ua", Трамп прокоментував імпічмент. Також "Знай.ua" писав, члени палати представників Конгресу США проголосували за резолюцію проти будівництва газопроводу "Північний потік – 2".