​П'ять років поспіль чинний гарант Петро Порошенко проводить в Адміністрації президента офіційні прийоми, стратегічні наради та робочі зустрічі. Втім, окрім цього до нього приїздять відомі бізнесмени та олігархи.

За даними проекту "Схеми", практично неможливо дістати на запит або знайти на офіційному сайті, хоча інформація про відвідувачів повинна міститися спеціальному журналі.

Цікаво, що навіть близький соратник і кум президента, міністр інформаційної політики Юрій Стець у 2016 році виступав із прогресивною ініціативою: вимагав оприлюднення не тільки зустрічей, але й телефонних розмов урядовців.

Хто відвідує Адміністрацію Президента?

Популярні новини зараз
Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Президент України Петро Порошенко
Президент України Петро Порошенко

Два роки тому під головною будівлею столиці помітили авто олігарха Ігоря Коломойського, колишнього акціонера "ПриватБанку". Потрапив він на територію АП непомітно: з власного кортежу олігарха пересаджували в службову автівку.

Пізніше через бокові ворота виїжджав кортеж олігарха Ріната Ахметова, за ним "підтягнулися" і брати Суркіси.

Практика утаємничення продовжилась і в останній рік – як і неафішовані зустрічі Порошенка з бізнесменами на робочому місці. Приміром, 12 листопада 2018 року в арку, що веде до бокових воріт АП, заїжджає кортеж із двох автівок. Видно охоронців і авто, яке зникає за воротами Адміністрації президента. ​Цим авто користується олігарх Віктор Пінчук, за ним їхала автівка його охорони.

Поруч сфотографували авто, яким користується колишній голова адміністрації Порошенка, бізнесмен Борис Ложкін. Тим часом серед відвідувачів Адміністрації президента з’являються і нові обличчя.

Чи правильно приховувати зустрічі? Думка експерта

Стандарти відкритості давно впроваджуються на Заході, у демократичних країнах. Наприклад, у Європі закони, які це регулюють, існують як на рівні окремих держав, так і на рівні керівних органів всього Європейського союзу, до якого Україна прагне долучитись.

"Бажання приховати свої контакти одразу фактично будує недовіру. Відповідно, одразу будується відчуття: ага, за закритими дверима говорили з такими-то людьми, а потім ці люди – опа! – знову у списку "Форбс". Звісно, будуються зв’язки, руйнується довіра до влади. Фактично влада своїм бажання закриватися демонструє, що так, у нас рішення приймаються не в суспільних інтересах, а в інтересах фінансово-промислових груп. І так, незважаючи на те, що ви нас обрали, незважаючи на те, що ви нам платите зарплати з власних податків – так, ми діємо не в ваших інтересах. Іншого пояснення закриттю цієї інформації в принципі немає", - коментує очільник Transparency International Ярослав Юрчишин.

Дивіться: таємні візитери Порошенка

Нагадаємо, Порошенко постане перед судом. Як повідомляв "Знай.ua", маєток Порошенка таємно показали з висоти. Також "Знай.ua" писав, адвокати Януковича влаштували провокацію у суді.