Дострокові парламентські вибори пройшли і можна вже підвести перші підсумки. Як і очікувалося, перше місце з великим відривом зайняла партія «Слуга народу». Друге місце дісталося «Опозиційной платформі - За життя», а інші три з невеликим розривом поділили «Європейська Солідарність» Петра Порошенка, «Батьківщина» Юлії Тимошенко і «Голос» Святослава Вакарчука.

За попередніми підрахунками, у Верховній Раді IX скликання «Слузі народу» не знадобиться допомога інших партій, щоб сформувати коаліцію. Більшість у них і так вийде, так як до членів списку приєднаються ті, що перемогли на мажоритарних округах депутати, які також йшли від сили Володимира Зеленського.

Про що це говорить? Це означає, що тепер команда президента зможе особисто приймати рішення з приводу призначення спікера, членів Кабміну і, звичайно ж, прем'єра. У них буде вся повнота влади.

З речами на вихід

І, звичайно ж, від президента все з нетерпінням чекають розправи з представниками колишньої влади, які довели країну до того, що курс долара став захмарним, а самі вони при цьому збагатилися.

Популярні новини зараз
На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Володимир Зеленський неодноразово повторював, що «посадки» почнуться відразу ж після зміни генерального прокурора. З більшістю в Раді поміняти голову ГПУ не складе труднощів і найголовніше: більшість одіозних політиків у цей раз не змогли потрапити під рятівний «купол» і втратили депутатську недоторканность.

«У них у всіх будуть проблеми з правоохоронними органами. А ось чи посадять - далеко не факт», - поділився з нами своєю думкою політтехнолог Микола Спиридонов.

Давайте подивимося, кому ж слід вже зараз починати обзаводитися адвокатами. В першу чергу це найближчим соратникам і «спільникам» Петра Порошенка: Олександру Грановському і Ігорю Кононенко. Вони обидва з тріском програли на своїх мажоритарних округах представникам партії «Слуга народу».

Кононенко та Грановський залишилися не при справах

Олександр Грановський у минулому парламенті був головою підкомітету з питань цивільного, господарського та адміністративного судочинства комітету Верховної Ради з питань правової політики і правосуддя. Його також називали «наглядачем» Порошенка в судовій сфері. Він вирішував всі питання, які стосувалися судових проваджень таким чином, щоб у виграші опинився його патрон.

На цих виборах запам'ятався тим, що вручав своїм виборцям настоянку глоду, сподіваючись, що це змусить їх проголосувати за нього.

Ігор Кононенко соратник і «подільник» Грановського, а також близький друг Петра Порошенка. Його підозрюють у причетності до корупційних схем в енергетиці. Команда п'ятого президента України займалася аферами в енергетичному комплексі та отримувала від цього значну частину прибутку.

Він також «прославився» на цих виборах. Колишній депутат Ігор Мосійчук звинуватив його в підкупі, нібито Кононенко заплатив йому, щоб той відібрав голоси у конкурента на виборах Олександра Дубинського.

Також «пролетів» повз Раду і глава «Народного фронту» в парламенті минулого скликання Максим Бурбак. Компанію йому склав вічно кричущий голова Радикальної партії Олег Ляшко. Тепер цим персоналіям доведеться забути про ефіри на телеканалах, цілком можливо, телевізор тепер вони зможуть дивитися в місцях не таких віддалених.

Бурбак і Ляшко також втратили недоторканність

Максим Бурбак є лідером самої «войовничої» партії, при цьому легко уживався з тим, що його сім'я має російське громадянство. Як виявилося, сім'я брата політика не тільки проживає в Криму, але і в 2015 році отримали російські паспорти. При цьому вони також мають нерухомість на півострові, а теща політика набула там торговий центр.

Свого часу Бубак також збагатився на морських портах, а за часів керівництва міністерством інфраструктури непогано поліпшив свої статки за рахунок аероруху. Він організував усе так, щоб в аеропорту «Бориспіль» все магазини duty free дісталися його бізнес-партнерам.

Олег Ляшко не потребує представлення, він дуже часто був замішаний у скандалах. То він раптово виграв у лотерею півмільйона гривень, то свого часу зізнавався в нетрадиційній орієнтації, ну а скільки разів він змінював свій політичний вектор, напевно, тільки він один знає. Але зате це дозволило йому самому збагатитися, хоча своїх соратників він залишив поза справами - не любить ділитися. Тому в результаті вони від нього розбіглися.

Біля розбитого корита залишився і член «Народного Фронту» Сергій Пашинський, який під кінець каденції минулої Ради намагався всидіти на двох стільцях: не голосував за новий Виборчий Кодекс, хоча його особисто вмовляла Ірина Геращенко, намагаючись показати лояльність до Зе команді. Але у нього нічого не вийшло. Він програв своєму конкуренту по мажоритарці.

Пашинський - один з перших, хто без мандата може загриміти за ґрати

Сергій Пашинський - колишній голова комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони. Як тільки отримав цю посаду відразу ж «проштовхнув» свого 24-річного сина на грошове місце в Спецтехноекспорт. Пашинського нерідко звинувачували в ЗМІ в смерті військових через неякісну техніку, до постачання якої він мав відношення.

Також на слуху до сих пір скандал, коли він вистрілив у беззбройну людину і в результаті не поніс ніякого покарання.

За бортом майбутнього парламенту залишився і сьогоднішній прем'єр Володимир Гройсман. Він не захотів йти під одними прапорами з колишнім своїм соратником Петром Порошенком, сподівався, що народ це оцінить і проголосує за нього. Але в результаті його «Українська стратегія» набрала всього 2,6 відсотків голосів.

Гройсман - поки ще прем'єр, але вже точно не майбутній депутат

Володимир Гройсман - сам вважав себе «вічним» мером Вінниці. Потім слідом за Порошенко перебрався до владних коридорів столиці. За свою каденцію мера за чутками дуже добре збагатився на «ремонтах» доріг і вінницькому ринку.

Так само вважається, що саме "під крилом" Гройсмана була прийнята формула "Роттердам +". Як виявилося, під час блокади торгівлі з самопроголошеними "ДНР" і "ЛНР" Україна закуповувала вугілля у підприємств на Донбасі за ціною «Роттердам +».

Був якийсь час спікером ВР, потім з подачі Петра Олексійовича став прем'єром.

Пролетіли повз «хлібних місць» не тільки представники колишньої влади, але і члени «Оппоблока», які до кінця сподівалися проскочити під купол. Найприкріше, напевно, Віталію Хомутиннику, який з часів Партії регіонів за рахунок різних махінацій і бюджетних афер обростав жирком і грошима. Він був упевнений, що потрапивши в прохідну частину списку «Оппоблока» сто відсотків виявиться знову в Раді і не став ризикувати на своєму «підгодованому» окрузі. Але не склалося. Колишні регіонали не змогли подолати п'ятивідсотковий бар'єр. Тому одіозних Михайла і Дмитра Добкіна в наступній Раді ми вже не побачимо.

Наразі Хомутиннику доведеться подумати про те, як не потрапити в тюрму

Віталій Хомутинник - починав з молодіжного крила «Партії регіонів», потім з подачі Василя Джарти близького друга Віктора Януковича став просуватися по партійній драбині. Заволодів різними незаконними способами трьома квартирами в столиці. Ніколи не гребував рейдерством.

Рік тому стало відомо про результати скандального голосування за «Інтернет-диктатуру» в Україні, яка схожа з контролем інформації часів Радянського Союзу. Це так званий «закон Пашинського», за допомогою якого в Інтернеті буде вводитися цензура, а також СБУ зможуть блокувати будь-які сайти без рішення суду.

За диктаторсько-маревний законопроект, який викликав неміряні обсяг негативу в Україні, проголосувало 158 депутатів. У їх числі, до речі, і Віталій Хомутинник, разом з половиною «Блоку Петра Порошенка», 2/3 Народного фронту і радикалами Олега Ляшка.

Недоторканність Порошенка

До більшої радості «порохоботов» їх улюбленець Петро Порошенко, зміг хоч і зі скрипом, але все ж потрапити до майбутнього парламенту. При цьому його полсітсіла поступилася третім місцем «Батьківщині». Як кажуть експерти, з ним в Раді ніхто консолідуватися не буде, тому вони відразу заслужать прізвисько ізгоїв. І знаючи «вірність» прихильників колишнього президента, можна очікувати, що деякі його «багнети» відразу ж перейдуть під ЗЕ прапоров.

Також зараз дуже реальною стає можливість зняти недоторканність з Петра Порошенка, шляхом голосування в парламенті. Адже тепер у Гаранта буде тільки його більшість, і вони легко зможуть позбавити Порошенка мандата, щоб посадити його за ґрати за його минулої «роботу».

Партія Порошенка хоч і потрапила в Раду, але йому самому ще рано зітхати з полегшенням

«Зняти недоторканність з Порошенка - особливих проблем не буде. Він занадто багатьох дістав, - заявив нам Спиридонов. - Хоча, я поки не очікую посадок фігур рівня Порошенка або Гройсмана. Можливо, посадять когось дрібнішого».

Також вважає і політолог Ярослав Макітра, який припустив, що п'ятий президент України при бажанні зможе «закритися людьми», які за нього проголосували.

«Порошенко вдалося створити якийсь електоральний захист для себе, - повідомив нам експерт. - Нехай, це і невеликі цифри, але у нього ідеологічно дуже сильно заангажований виборець, який може зараз битися за нього. Тому, цілком можливо, що будуть поодинокі кримінальні справи, але масштабної чистки, скоріше за все, ні».

Можна зробити висновок: після дострокових парламентських виборів, ні у кого не залишилося сумнівів, що тепер вся повнота влади знаходиться у Володимира Зеленського та його команди. І тепер вони можуть, як карати, так і милувати. Будемо сподіватися, що ЗЕ команда не відмовиться від своїх слів і всіх тих, хто грабував народ останні п'ять років, на чолі з Петром Порошенком, притягнуть до відповідальності. Щоб будувати нове майбутнє, потрібно спочатку розібратися з минулим.

Нагадаємо, що вибори в Раду: зі списків достроково прибрали 136 кандидатів, що відбувається.

Раніше портал "Знай.ua" писав, що парламентські вибори 2019: коли з'являться перші результати голосування.

Також портал "Знай.ua" інформував, що дострокові парламентські вибори на межі зриву: зіпсовано всі бюлетені, подробиці.