Генеральний директор "Інтерфакс-Україна" Олександр Мартиненко міркує про можливу реінтеграції Донбасу — які кроки може зробити новий президент Володимир Зеленський, щоб повернути Донецьк і Луганськ.

Чудові новини!

Тепер Знай.ua став ще ближче і доступніше. Швидше завантажуй додатки для Android або IOS і залишайся в курсі останніх подій. Усе це у неповторній подачі журналістів нашого порталу!

Читай Знай.ua в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

Щодо нового полтиического сезону

Ми входимо в абсолютно новий світ, нове життя і якою вона буде, не знає ніхто. Ми завжди чекаємо неприємностей, це нормальний наш стан. Виникає надія, що може бути, на якийсь час вони відступлять від нас.

Про Зеленського як Лукашенко

Лукашенко, який приходить до влади в 1994 році, як несистемний кандидат абсолютно нізвідки, якоюсь мірою схожий. Але Олександр не проводить паралелі з подальшим. Все, що відбувалося, це інша річ

Зеленський-Путін

Зеленський виходить на прямий діалог з Путіним. Дзвінки і розмови були. Зараз йому у меншій мірі потрібні посередники. Поїздка Путіна в Макрону, я думаю, що по відношенню до Україні, дійсно, важливіше, ніж приїзд Нетаньяху в Київ. Ось там справді важливо. Це створення фону для прямих контактів. Те, що відбувається в чотирикутнику Париж-Берлін-Москва-Київ, це має безпосередній вплив на наше майбутнє.

План Зе на Донбасі, "мінські угоди" та громадянський конфлікт

Зеленський не всесильний, у нього є певне розуміння того, що людям потрібен мир. Довгострокове перемир'я, переходить у світ — це його мета. Але ті глибокі речі, які закладені в цих злощасних Мінських угодах, ось там можуть початися проблеми, які Зеленський навіть з підтримкою виборців не вирішить.

Особливий статус, який прописаний в Мінських угодах, простою мовою, це автономія Донбасу, при чому глибока, міцна автономія. Ця ідея для багатьох неприйнятна, в тому числі, і для виборців Зеленського.

В Росії не розділяють дві речі — мирний процес і політичний устрій України. У Москві кажуть: поки "ДНР" не увійде в Україну, то будемо воювати. Це злий жарт раніше "ДНР" воювало, щоб вийти з України, а тепер "ДНР" воює, щоб увійти в Україну.

Зараз є запит в українському суспільстві на замороження конфлікту. Ніхто не хоче слухати кожен день новини про загиблих солдатів на фронті. І мені здається, що всі зусилля президента і команди будуть спрямовані саме на це.

Реінтеграція Донбасу

5 років це точка неповернення в таких конфліктах. Люди вже звикають жити в новій реальності. Ось, за 5 років вони звикли жити в тих умовах, які є, там в Донецьку в умовах "ДНР", в Луганську — "ЛНР", Україна — без них. Це наші люди і ми всі схожі, ми набагато ближче один до одного, тобто донецький людина набагато ближче до одеському, київському, полтавському за своїм характером, ментальністю, ніж до Вологді. Важливо не ламати людей ще раз, ми повинні до цього ставитися дуже акуратно і уважно.

Умовне зняття блокади і хоча б часткове дозвіл торгівлі будь-якими товарами народного споживання, ліками, наприклад, продуктами. Нам треба менше, мені здається, займатися символами і більше займатися конкретними речами. Поставляючи наші яблука, фрукти і овочі, ми витісняємо Росію з цього ринку. Ринок зайнятий Росією і люди живуть у російської парадигми. Ми не можемо торгувати з псевдодержавними організаціями. Значить, там треба створювати якісь нові компанії...

Нагадаємо, що Лесев розповів, коли Зеленський принесе мир на Донбас.

Як повідомляв портал Знай.ua, Лавров назвав умови для обміну полоненими з Україною.

Також портал Знай.ua писав, що в Україні запустили те, що здатне зберегти тисячі життів на Донбасі.