Заступник голови Міністерства культури Анатолій Максимчук розповів про нові правила для роботи українських ЗМІ. Так, відомство пропонує запровадити посаду омбудсмена з питань інформації, який шукатиме фейки і подаватиме на авторів до суду. Про це пише Liga.net.

Також за поширення дезінформації можуть ввести адміністративну і кримінальну відповідальність. Максимчук зазначив, що дезінформацією не будуть вважатися оцінні й критичні судження, сатира або недостовірна інформація, яка не шкодить суспільним інтересам.

У той же час медіа можуть нести адміністративну відповідальність, якщо не повідомляють свої джерела.

Володимир Бородянський, Телекритика
Володимир Бородянський, Телекритика

ЗМІ при публікації новин вказуватимуть "індекс вірогідності", який буде присвоюватися незалежною організацією.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову
Показати ще

"Якщо це новини, то вони повинні відповідати тим критеріям, які розроблені", - заявив чиновник, не пояснивши, хто буде розробляти ці критерії.

Крім того, засоби інформації зобов'яжуть вказувати авторів новин і маркувати ті з них, на які "надійшла заява про спростування".

За словами глави Мінкульту Володимира Бородянського, законопроект про протидію дезінформації може бути внесений у Раду вже в грудні.

Нагадаємо, Комітет Верховної Ради з гуманітарної та інформаційної політики запропонував обкласти податком YouTube, Netflix і інші компанії.

Як повідомляв портал Знай.uа, 13 листопада Комітет Ради запропонував концепцію, яка може стати основою нового законопроекту про медіа.

Також портал Знай.uа писав, що новий указ Зеленського викликав неоднозначну реакцію серед журналістів.