Група вчених, які у Японії досліджували колонії термітів зробили шокуюче відкриття про спосіб розмноження цих тварин.

Про це повідомляє Science Alert.

Варто відзначити, що раніше достеменно було відомо, що у колоніях термітів панує статева рівність – вони містять однакову кількість самців і самок.

"Ми вперше показали, що це не обов'язково так", - зазначив Тосіхіса Ясіро з Кіотського університету.

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів
Показати ще

Крім того вчені знайшли певний підвид "амазонок" серед колоній термітів виду Glyptotermes nakajimai, що заселені на прибережній лінії Хонсю, Окінави та інших островів.

Серед віднайдених видів термітів вчених найбільш зацікавило те, що у комах не було носіїв Y-хромосоми, а в тілі королев не було ніяких натяків на присутність чоловічих статевих клітин, при тому що вона активно відкладала яйця.

Наразі вже відомо, що всі досліджувані терміти виявились близькими родичами один одного. Партеногенез – розмноження без запліднення – виник у загального пращура термітів Glyptotermes nakajimai, що розмножуються без участі самців.

Аналіз мутацій ДНК вказав на те, що перші терміти-"амазонки" з'явилися щонайменше 14 млн років тому в результаті подвоєння однієї з хромосом.

Разом з тим варто відзначити, що зовсім нещодавно південноафриканські вчені описали новий рід і вид динозаврів, які жили близько 200 мільйонів років тому на території сучасної Південної Африки. Нове відкриття палеонтологів вражає.

Скам'янілості ящера виявили в центральній частині ПАР. Від скелета, серед іншого, збереглося кілька хребців, одна з ліктьових і одна з стегнових кісток, дві п'ясткові кістки.

Як повідомляється в Current Biology, ящери ставилися до завроподоморфів і вони є найбільшими сухопутними тваринами свого часу. Передає N+1.

Відомо, що завроподоморфи з'явилися в тріасовий період і зникли в кінці крейдяного періоду, 66 мільйонів років тому.

Нове дослідження під керівництвом Йохана Койнери (Jonah Choiniere) описує скам'янілості динозавра-завроподоморфа, який жив близько 200 мільйонів років тому, і, мабуть, був найбільшим сухопутних тварин тієї епохи.

Ці динозаври знамениті своїми розмірами, це найбільші в історії сухопутні тварини, які важили до 70 тонн.

Місто мурах

Нагадаємо, єноти зібралися на концерт живої музики.

Як повідомляв "Знай.ua", вчені натрапили на прадавній скелет амфібії.

Також "Знай.ua" писав, що летюча риба перерізала горло туристці.