Президент України Петро Порошенко повідомив, що Україна діє в рамках Конвенції ООН про свободу судноплавства та українсько-російської угоди, де визначено спеціальний статус Керченської протоки і Азовського моря.

Про це президент України Петро Порошенко заявив в інтерв'ю американському телеканалу Fox News.

При цьому, зазначає президент, Росія протистоїть всьому світу, блокуючи свободу судноплавства в українських територіальних водах.

"Я хочу донести абсолютно чітку інформацію. Українські торгові судна, українські військово-морські сили діють відповідно до норм міжнародного права", - пояснив президент.

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Порошенко зазначив, що в рамках міжнародних угод військові судна не повинні були робити запит або просити будь-якої іншої форми погодження від РФ.

"В цій ситуації Росія протистоїть всьому світу. Росія блокує свободу судноплавства в українських територіальних водах", - зазначає президент України.

Він вважає, що в сформованій ситуації необхідно мати сценарій для того, як відновити свободу судноплавства, а також зупинити незаконну окупацію Керченської протоки і Азовського моря. Порошенко нагадав, що в України є два порти на Азовському морі (у Маріуполі та Бердянську). Саме через них проходить 40% українського експорту металургійної промисловості, і блокада, окупація Азовського моря має значні економічні наслідки.

"В цій ситуації російським судам повинен бути заборонений вхід в європейські і американські порти", - заявив Петро Порошенко.

Він підкреслив, що Україна готова до координації дій з партнерами в цьому питанні.

Нагадаємо, Порошенко передав послання Путіна: український народ не буде дивитися. Президент висловив рішучість діяти.

Як повідомляв Знай. ua, Путін влаштував в НАТО зухвалий скандал, в шоці були всі. Представники країн НАТО дивилися на Путіна з подивом.

Знай. ua писав, що українські моряки повертаються додому: Лавров розповів, коли вирішиться питання. Лавров нагадав, що українські консули вже мали можливість поспілкуватися з полоненими.