В Україні вже не перший місяць збиралися остаточно перейменувати дві області, втім процес затвердження назв суттєво затягнувся. Чому так сталося, спробував нещодавно пояснити спікер Верховної Ради Андрій Парубій.


Він запевнив, що причина в неповному голосуванні фракцій, адже далеко не всі народні обранці підтримали законопроекти про перейменування Дніпропетровської та Кіровоградської областей, саме тому ці області досі під питанням.

Андрій Парубій, спікер ВР
Андрій Парубій, спікер ВР


Загалом для того, аби поставити крапку у процесі, необхідно зібрати ще щонайменше 226 голосів, поки що планують перейменувати Дніпропетровську область на Січеславську, та Кіровоградську — на Кропивницьку:

Декомунізація в Україні
Декомунізація в Україні

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

"Для мене надзвичайно важливо, щоб коли ці питання розглядали в залі, у нас гарантовано було 226 голосів. Я переконаний, що ці назви слід змінити. Я готовий ще тиждень почекати, щоб фракції визначилися", — стверджує Парубій.

Декомунізація в Україні: що змінилося до 2018 року?

Декомунізація в Україні
Декомунізація в Україні

Як відомо, Верховна Рада взялася за перейменування областей 4 жовтня. Комітет Верховної Ради з питань правової політики і правосуддя схвалив внесення змін до Конституції України для перейменування Дніпропетровської та Кіровоградської областей.

Декомунізація в Україні
Декомунізація в Україні


Змінило свою назву минулого року одне з найбільших міст країни – Дніпропетровськ. Попри протести представників "Опозиційного блоку", Верховна Рада перейменувала його на Дніпро. Місто Дніпродзержинськ перейменували на Кам’янське, Комсомольськ Полтавської області – на Горішні Плавні, Артемове Донецької області – на Залізне, Ульяновку Кіровоградської області – на Благовіщенське, Кузнецовськ Рівненської області – на Вараш, а Цюрупинськ Херсонської області – на Олешки.

Декомунізація в Україні
Декомунізація в Україні

Рада змінила назви понад двохсот населених пунктів України, окремою постановою перейменувавши 74 міста, села та райони на непідконтрольних урядові територіях Донецької та Луганської областей.

Декомунізація в Україні
Декомунізація в Україні


Ще одним рішенням парламент перейменував 75 міст, районів та селищ на території анексованого Росією Криму, переважно повернувши їм старі кримськотатарські назви. У проекті постанови йдеться про те, що вона набуває чинності з моменту повернення Криму до України.

Всього в рамках цього процесу мали змінити назви понад 900 населених пунктів по всій Україні.


Дивіться: ВР планує взятися за перейменування двох областей України

Нагадаємо, у Києві може з'явитись площа імені Левка Лук'яненка.
Як повідомляв Знай.ua, одне з найвідоміших міст України втратило статус мільйонника.
Також Знай.ua писав, оприлюднено повний список українських областей, котрі планують перейменувати в рамках процесу декомунізації.