В Грузії в даний момент ситуація з виборами глави держави, дуже схожа на український сценарій. В країні проходять вибори п'ятого за рахунком президента за 25 років після відновлення незалежності.

Варто зазначити той факт, що грузинським громадянам належить обрати президента терміном на шість років. За інформацією грузинських ЗМІ стало відомо, що результати голосування визначатимуть результати політичних сил на парламентських виборах 2020 року.

Також відомо, що вибори президента в останній раз проходять шляхом прямого загального голосування. Тепер, відповідно до змін у конституцію країни, з 2024 року обрання глави держави стане прерогативою спеціальних виборщиків, яких визначатиме парламент.

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Згідно з поправками до конституції, які вступлять в силу відразу після інавгурації, повноваження новообраного президента будуть обмежені. Президент залишиться главою держави і головнокомандувачем, проте всі рішення йому доведеться узгоджувати з урядом.

При цьому лідер держави збереже за собою право на помилування ув'язнених, використання вето на прийняті парламентом законопроекти та призначення референдумів.

Варто нагадати, що незважаючи на те, що США щоразу радує Росію новими санкціями, у них ще не вичерпався запас заборон, які можна застосувати до країни-агресора. Про це заявив радник президента Дональда Трампа з національної безпеки Джон Болтон. Відомо, що гучну заяву він зробив в Тбілісі.

Згідно отриманої інформації, Вашингтоні розглядають можливість нових способів тиску на Кремль. Відомо, що вимушені заходи пов'язані з анексією Криму, отруєнням Скрипалів і також втручанням у президентські вибори в 2016 році.

Нгадаємо, раніше повідомлялося, що політолог Олег Лісний вважає, що колишній губернатор Одеської області Михайло Саакашвілі планує повернення в українську політику. "Платформою" для цього можуть стати звинувачення влади в напади на активістів та покриванні цих злочинів правоохоронними органами.

Олег Лісний впевнений, що у низці нападів на активістів, деякі з яких взагалі маловідомі, відсутній який-небудь сенс для місцевої влади.

Нагадаємо, на Саакашвілі намагаються повісити вбивство.

Як повідомляв Знай.uа Трамп назвав свою перемогу на виборах "найгіршою подією" для Росії.

Знай.uа писав, Саакашвілі повертається: стало відомо, коли і навіщо.