Як вже повідомляв Знай.ua, Національний Банк України в минулому році утилізував 41,6 мільярдів гривень. І все б нічого, подібну процедуру НБУ проводить щорічно, тим самим вилучаючи з обігу зношені банкноти і ті, які вийшли з ужитку. Але, як виявилося, не все так гладко з цією процедурою утилізації.

Асоціація платників податків України в особі її віце-президента Павла Погиби, звернулася до голови Нацбанку Якова Смолія з проханням надати серії утилізованих регулятором банкнот.

Логіку членів Асоціації зрозуміти можна, раз щось утилізують або знищують, то повинен бути список цього, щоб в майбутньому можна було побачити звіт про виконану роботу. Але з'ясувалося, що регулятор ні в 2018 році, ні в попередніх не вів облік серій утилізованих банкнот.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Правда чи брехня?

Звичайно, відразу виникає питання, а чи проходила утилізація цих грошей, і навіть якщо проходила, чи всі гроші були знищені. Адже, якщо не брати до уваги дрібні банкноти, то було знищено в цілому 211 мільйонів банкнот номіналом в 100, 200 і 500 гривень. Погодьтеся, спокуса привласнити пошарпані, але ще в ходу гроші, дуже велика.

У той же час, багато експертів упевнені, що в НБУ працюють тільки чисті на руку люди.

«Там все дуже просто, - розповів Знай.ua економічний експерт Олександр Охріменко. - Привозять старі купюри, їх зважують і передають за вагою в інший цех, там їх ріжуть і теж зважують і потім передають за вагою в інший цех. При цьому вагу дуже чітко перевіряють. Потім третій цех їх спалює. Тому «лівак» пройти не може».

Але при цьому на пряме запитання - «Чи може НБУ в цій процедурі покласти собі гроші до кишені», експерт не став відповідати.

Цікаво, що на відео, яким поділилася прес-служба регулятора, процес утилізації грошей показаний трохи по-іншому. Тому сумніви у справедливості працівників Нацбанку все ж залишаються.

У кого гроші?

Виникає резонне питання, в чиїх же кишенях осіли ці 40 мільярдів гривень? У цьому питанні багато політиків і експертів сходяться на думці, натякаючи на майбутні вибори і на того, кому найбільше зараз потрібна фінансова підтримка, щоб залишитися при владі.

«Думаю, ці гроші підуть на передвиборну кампанію, самі знаєте кого, - розповів фінансовий консультант Юрій Мельниченко. - І це ще при тому, що Президент створив державний фонд, на який виділили мільярд гривень. І ось всі ці гроші, швидше за все, підуть на «підтримку» його в різних містах і селах».

Згоден з Юрієм і народний депутат Євген Рибчинський, який також вважає, що «утилізовані» гроші з НБУ могли перекачувати в кишеню Петра Порошенка. Політик збирається розібратися в цьому питанні.

«Перевірити куди вони поділися, на жаль, просто неможливо, - повідомив він. - Не вівся ні облік цих мільярдів, ні навіть зйомка самої утилізації».

Євген Рибчинський хоче дізнатися, куди подівся 41 мільярд гривень

Більш того, Рибчинський підготував депутатський запит, за допомогою якого хоче розібратися в ситуації, що склалася.

«Запит готовий. Але заздалегідь знаю, що від НБУ буде відписка. На даний момент готуємо журналістське розслідування з іменами конкретних виконавців і передамо все в НАБУ», - резюмував нардеп.

Рильце в пуху

Ну, а щоб показати, що в Нацбанку працюють люди далеко некрістальной чесності - далеко ходити не треба. Наприклад, кілька років тому в Одесі двоє співробітників Національного банку України вкрали зі сховища 11 злитків золота і 5 мільйонів гривень. Це хотіли зам'яти, але все ж інформація просочилася в пресу.

Співробітники НБУ нерідко попадалися на крадіжках

Також в 2015 році службовці корпоративного недержавного пенсійного фонду Національного банку України присвоїли шляхом незаконних схем 600 мільйонів гривень. У цій справі також відкрито кримінальне провадження.

І це ми розповіли лише про пересічних співробітників головного українського фінансового відомства. А що ж тоді говорити про про керівні посади? Адже, як відомо - риба гниє з голови ...

Нагадаємо, раніше Знай.ua повідомляв, що держава розрахується з боргами з кишені українців.

Також ми писали, що долар стрімко втрачає позиції, а гривня йде в наступ.

І найцікавіше, що українці незабаром зможуть відбирати гроші у супермаркетів.