1 січня 2020 року набув чинності Закон про викривачів корупції. Документ був опублікований у парламентській газеті "Голос України" 16 листопада. Новий закон гарантує право викривачів корупції на винагороду.

З 1 січня 2020 року викривачі актів корупції отримуватимуть винагороду. В законі уточнюється, що винагорода гарантується, якщо хабар або завдані державі збитки в 5000 і більше разів перевищують прожитковий мінімум для працездатних осіб, який з 1 грудня підвищився до 2102 гривень, тобто фактично перевищує 10 млн гривень.

Корупція, фото: Пресслужба НАБУ
Корупція, фото: Пресслужба НАБУ

Розмір винагороди визначає суд, він може становити близько 10% від хабаря або завданих збитків. Водночас він не може перевищувати 3000 мінімальних заробітних плат - 12,5 млн гривень. Крім того, документ звільняє викривачів корупції від юридичної відповідальності за повідомлення про можливі факти корупції, якщо вони виявилися помилковими. Про корупційні злочини можна повідомити анонімно.

Також законом передбачено звільнення від кримінального переслідування співучасників корупційних злочинів, якщо вони нададуть допомогу у розслідуванні. Однак, причетні до схем викривачі корупції не зможуть отримати винагороду.

Популярні новини зараз
Українцям пообіцяли зробити життя трохи простішим: понад 10 тис грн на людину Потрібно мобілізувати у першу чергу: ексчиновник розповів, хто має поповнити лави захисників Будуть мобілізовані до ЗСУ: Рада прийняла важливе рішення Постійна процедура більше не буде катуванням: українцям пояснили прості рішення щодо лічильників
Показати ще

НАБУ, фото: slovoidilo.ua
НАБУ, фото: slovoidilo.ua

Варто нагадати, 17 жовтня парламент прийняв закон у другому читанні, за нього проголосували 252 нардепи. На підпис президентові Володимиру Зеленському документ передали в кінці жовтня, а схвалив його глава держави 13 листопада.

Нагадаємо, раніше Майк Помпео їде "на ялинку" до Зеленського: деталі зустрічі президента і правої руки Трампа

Як повідомляв портал "Знай.ua", Порошенко відплатив Зеленському його ж монетою на Новий рік: відео

Також "Знай.ua" писав, обмін "всіх на всіх": Зеленський зізнався, скільки українців досі у полоні Росії